Politika i gospodarstvo 06.05.2016. 12:45. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 12:50.

Prijedlog ministar zdravlja

Međimurski demokratski savez: Protiv promjene statusa Županijske bolnice Čakovec

MDS se protivi modelu reorganizacije bolničkog sustava u Hrvatskoj koji je nedavno predložio ministar zdravlja Dario Nakić, rekao je predsjednik stranke Željko Pavlic, u razgovoru s novinarima, u petak, 6. svibnja. Podsjetio je da je Nakić najavio, među ostalim, i formiranje regionalnih bolnica u Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Splitu i dviju u Zagrebu, a u Puli i Dubrovniku subregionalnih bolnica. Nejasno je koji bi status imale ostale, rekao je Pavlic, a prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti osnivač opće, županijske bolnice je jedinica područne (regionalne) samouprave.

MDS se ovome protivi jer bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status, čime bi u pitanje bili dovedeni opseg i razina njenih usluga pacijentima. Pavlic je istaknuo da su stanovnici Međimurja velikim ulaganjima, preko doprinosa, samodoprinosa i donacija, osigurali da Županijska bolnica ima visoku razinu usluga brojnih djelatnosti. Stoga nitko nema pravo da im ih uskrati, da po njih moraju ići izvan Međimurja. Dodao je da je ovo već treća zakonodavna inicijativa u kratkom roku koja ide na štetu Međimurja i narušava mu ravnopravnost s drugim županijama – prva je prijedlog mreže Hitne pomoći kojim bi se broj timova hitne pomoći u Čakovcu smanjio s 10 na 5, a druga prijedlog novog ustroja policije po kojem bi Međimurje ostalo bez policijske uprave.

Dok postoji ovakav regionalni-županijski ustroj, sve županije-regije moraju biti izjednačene u obavezama i pravima, stav je MDS-a, a ne da stanovnici nekih županija budu oštećeni, uskraćeni u nekom pravima, iako jednako uplaćuju u proračune nadležnih ministarstava. Za MDS je ovakav nepravedan i neravnopravan odnos prema Međimurju diskriminirajući i ponižavajući, zato poziva ministra da se drži Ustava i zakona koji garantiraju pravo na jednakost svih i pravo na regionalnu samoupravu koje se ostvaruje kroz županije, rekao je Pavlic.