Politika i gospodarstvo 06.04.2016. 14:02. Zadnja izmjena: 07.04.2016. 08:10.

Međimursko - vukovarska suradnja

Međimurski župan dogovorio Sporazum o suradnji s vukovarskim gradonačelnikom

U službenom posjetu Međimurskoj županiji prošli je utorak boravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s pročelnicom svojeg Ureda Sanjom Tokić.

Kako je na radnom sastanku sa županijskim čelnicima pozdravljajući goste potvrdio župan Matija Posavec, Međimurska županija uključiti će se u donatorsku akciju za obnovu vodotornja, a prve aktivnosti vezane uz spomenuto provest će se u okviru obilježavanja Dana Županije od 21. travnja do 1. svibnja.

"Tijekom godine nizom aktivnosti i akcija povezujemo istok i sjever zemlje, s gradom herojem i simbolom Hrvatske uvijek smo bili prijatelji, svjesni kako je to grad  koji svaki građanin ove zemlje mora posjetiti barem jednom u život i osjetiti pijetet.  S našim sugrađanima, udrugama, braniteljima i predstavnicima policije svake godine uz to što smo dio kolone sjećanja, palimo svijeće i polažemo vijence na dvije spomen ploče koje smo postavili, na Trpinjskoj cesti te ispred Borovo commerce-a.", istaknuo je Posavec i naglasio da su najbolja poveznica dva kraja branitelji, pritom pohvalivši rad zamjenika župana Zorana Vidovića, kao i sastanku također prisutnih predsjednika udruge Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja Željka Sršana i vukovarskog branitelja Dragutina Topolnjaka. Oni su samo ove godine Vukovar posjetili 4 puta.

"Držimo se gesla „Zajedno u ratu, zajedno u miru" pa smo intenzivirali suradnju udruga branitelja, uključili se u niz humanitarnih akcija, prikupljali smo pomoć za obitelji, pokrenuli i izložbu „VUKOWAR - 87 dana boli i patnje" da se Međimurke i Međimurci upoznaju sa strahotama iz 1991. godine, a sada kreće i humanitarna pomoć za dječje vrtiće.", podsjetio je zamjenik župana Zoran Vidović dodavši  kako žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene.

Jedna od glavnih tema razgovora bila projekt obnove vukovarskog vodotornja. Želja vukovarskih vlasti je revitalizirati taj prostor u znak poštovanja palima za domovinu, a kako se njegova vrijednost procjenjuje na oko 20,000.000 kuna, računaju i na potporu iz drugih krajeva Hrvatske. Prijatelja su našli i u Međimurskoj županiji.

"Puno je stvari koje vežu naše dvije regije, prvenstveno Domovinski rat u kojem je ovaj kraj dao iznimno puno, kako za zemlju, tako i za grad Vukovar. Bili smo zajedno u ratu, u teškim vremenima,svi ste bili uz nas, a mišljenja smo da je vrijeme da ove godine zajedno ispričamo novu priču o hrvatskom zajedništvu.", kazao je gradonačelnik Penava.

"Ne samo da ćemo nizom akcija, ponajviše u vrijeme obilježavanja Dana Međimurske županije, ali i tijekom cijele Spomen-godine Nikola Zrinski, pomoći obnovu vodotornja, nego ćemo omogućiti našim školarcima, ali i svim sugrađanima posjet Vukovaru, da vide svoje ime kao donatora na vodotornju.", napomenuo je na kraju župan Posavec uputivši poziv vukovarskim čelnicima da naš kraj posjete 29. travnja na dan održavanja svečane sjednice Županijske skupštine u povodu Dana Međimurske županije kad će biti potpisan i formalni sporazum o suradnji.