Politika i gospodarstvo 22.07.2016. 08:00.

Međimurski demokratski savez

Na put do bolje Hrvatske s “Međimurskom putovnicom”

MDS će za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore biračima ponuditi izborni program koji je nazvao “Međimurska putovnica”. Program i njegov vizualni identitet, kojim će biti dopunjen vizualni identitet stranke, u razgovoru s novinarima u srijedu, 20. srpnja, predstavio je predsjednik stranke Željko Pavlic sa suradnicima. Putovnica u svom izgledu i sadržaju nosi dvije poruke kojima se izriču i dva osnovna cilja MDS-a, za koje se on zalaže od svojeg osnutka 2005. godine, objasnio je Pavlic razloge za neobično ime izbornog programa. Govoreći o Regiji Međimurje govorimo zapravo o regionalnom sustavu u Republici Hrvatskoj, rekao je.

Ustavom RH građanima se jamči pravo na lokalnu i područnu samoupravu, a županije su određene kao jedinice područne, odnosno regionalne samouprave. Ustav nabraja i poslove koje bi trebale obavljati jedinice lokalne i područne samouprave. No, zbog nevoljkosti države da provede decentralizaciju i svoje prihode podijeli s općinama, gradovima i županijama, veliki broj jedinica nije u stanju obavljati poslove koje bi po Ustavu i zakonima trebale, rekao je Pavlic. To se posebno odnosi na županije, istaknuo je. Hrvatska je pri samom vrhu među zemljama Europe po moći centralne države, ona kontrolira 90 posto svih javnih prihoda i rashoda.

Tu moć treba smanjiti i ojačati participaciju građana u odlučivanju, odnosno podignuti razinu demokracije te time osigurala uvjete za brži socijalni i gospodarski razvoj. To se može postići samo decentralizacijom, preraspodjelom ovlasti i prihoda u korist lokalne i regionalne samouprave, zato Hrvatskoj trebaju jake i autonomne regije, rekao je Pavlic. Dajući ovom projektu obris i naziv putovnice, znači dokumenta vezanog uz neki zaokruženi identitet i pripadnost tom identitetu, MDS izražava želju da Međimurje u okviru regionalnog sustava u Hrvatskoj ostvari najviši stupanj regionalne autonomije i time što manju ovisnost o centralnoj vlasti, zaključio je Pavlic.