Politika i gospodarstvo 19.08.2016. 10:36. Zadnja izmjena: 21.08.2016. 10:51.

Koalicija “Za premijera”

Narodna stranka - Reformisti: I srednja škola mora biti obavezna – i besplatna

Predsjednik Narodne stranke-Reformista Radimir Čačić je u četvrtak, 18. kolovoza u razgovoru s novinarima predstavio izborni program koalicije “Za premijera”, kojoj je su u ovoj izbornoj jedinici Reformisti nosiva snaga, a on prvi na listi. Iz Međimurja su na listi još dvoje članova stranke iz Međimurja, to su Sandra Herman, zamjenica župana, koja je treća, i deveti Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica. U koaliciji su i stranka Milana Bandića, Novi val, HSS Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno, rekao je.

Prva točka programa, koji je Koalicija u cijelostipreuzela od Reformista, kako je naglasio, je projekt brze pruge od Zagreba do Čakovca, kojom bi se taj put prevalio za 55 minuta. Drugi je decentralizacija, prije svega fiskalna, udvostručenje udjela lokalne i regionalne samouprave u podjeli javnih prihodima sa sadašnjih 10 posto. U tome je prva mjera prepuštanje novca za potrebe školstva i zdravstva županijama, općinama i gradovima kao izvornog prihoda. Mjere za demografsku obnovu su nacionalni program “Vrtić u svakom selu”, uz podršku EU fondova, oni su za to otvoreni, i subvencioniranje boravka jednog djeteta u vrtiću, a besplatni boravak za drugo i sljedeću. Još jedna ključna komponenta je besplatno školstvo, to znači besplatan prijevoz i udžbenike. No to pretpostavlja i da srednja škola bude obvezna, a taj zahtjev ne ističe nitko osim Reformista, naglasio je Čačić.

Kao mjeru za zaustavljanje iseljavanja mladih istaknuo je definiranje minimalne plaće na razini od barem 3 i pol tisuće kuna, a i ograničenje udjela zapošljavanja na određeno vrijeme na 20 posto. Podsjetio je da su u prošlom sazivu Sabora reformisti to tražili interpelacijom, ali nju nisu potpisali ni SDP ni HNS, a Vlada HDZ-a i Mosta ju je odbila – na djelu je bila suglasnost u nanošenju štete građanima. I još jedan zahtjev je formiranje garancijske agencije kojom bi se svakoj gospodarskoj investicijskoj aktivnosti dala potpora državnom garancijom od 25 posto. Nekim elemente programa iznijeli su i sami kandidati iz Međimurja Sandra Herman i Ervin Vičević.