Politika i gospodarstvo 26.02.2016. 08:02.

Josip Lepen novi vijećnik

Na sjednici Skupštine Međimurske županije o lovcima, plaćama...

Uz tek nekoliko kraćih verbalnih okršaja posljednja sjednica Skupštine Međimurske županije protekla je u relativno mirnom tonu. Kako je HDZ-ov Darko Horvat postao ministrom poduzetništva i obrta na sjednici je novim vijećnikom imenovan Josip Lepen – član iste stranke, inače i načelnik općine Podturen.

O nizu točaka predviđenih dnevnim redom koje su se odnosile na aktualnu problematiku produljenja, odnosno neproduljenja ugovora o zakupu prava lova međimurskim lovačkim društvima nije se raspravljalo. Naime, nakon dugo očekivane odluke Ustavnog suda (čeka se još objava u Narodnim novinama) Skupština nije, kao što se predviđalo, morala izvan snage staviti svoje ranije odluke o produljenju ugovora o zakupu prava lova pa su te točke skinute s dnevnog reda.

"Odlukom Suda sva lovačka društva imati će mogućnost produljenja zakupa lovišta. Za neka će lovišta, ali samo možda, morati biti raspisan  natječaj, no svakako će društvima koja su sada zakupci biti pružena mogućnost produljenja ugovora za još 10 godina. Ujedno ćemo kroz određeno sufinanciranje  lovozakupnine pomoći društva nemaju veći trošak od dosadašnjeg kako bi mogli nastaviti sa svojim aktivnostima", kazali su župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović.

Skupština nije usvojila ni dnevnim redom predviđenu točku o 1. izmjenama i dopunama smjernica za utvrđivanje plaća i drugih prava direktora trgovačkih društava u vlasništvu Međimurske županije i ravnatelja ustanova čiji je Županija osnivač. Izmjene smjernica koje inače određuju maksimalnu plaću, bile su planirane zbog činjenice da je donedavna ravnateljica Centra doktor Rudolf Steiner Sandra Percač imala srednju stručnu spremu, dok nova Dijana Posavec ima visoku stručnu spremu, pojasnio je župan Matija Posavec i to nakon što je vijećnik Mladen Horvat (SDP) podsjetio na činjenicu da je Županija vlasnik 40 posto, a Općina Donji Kraljevec 60 posto spomenute ustanove: "Kako možemo donositi odluku bez većinskog vlasnika? To bi trebalo rješavati u direktnom srazu osnivača, a stvar je procjene hoće li na kraju konačnu odluku o plaći ravnateljice Centra donijeti izvršna vlast ili županijska Skupština". Župan Posavec i većina u Vijeću složili su se s Horvatovim promišljanjem. 

Opširnije u tiskanom izdanju Lista Međimurje u ponedjeljak.