Politika i gospodarstvo 28.09.2018. 08:38. Zadnja izmjena: 28.09.2018. 08:39.

Čakovec

Održana 8. sjednica Skupštine Međimurske županije

Skupština Međimurske županije zasjedala je 26. rujna na svojoj osmoj sjednici, s dnevnim redom od deset točaka. Sjednica je započela aktualnim satom kojeg je predsjednik Skupštine Mladen Novak produljio za dodatnih pola sata, s obzirom na veliki broj vijećničkih pitanja.

Oko legalizacije župan je dao kratki osvrt rekavši da su - Međimurci vrlo uredni i ažurni što se tiče papira. To govori podatak da je od samog početka naša županija u samom vrhu po broju legaliziranih objekata, a sve detalje vodi naš Upravni odjel. Država je propisala da se sav prihod od legalizacije mora potrošiti za osnove rada Upravnog odjela, primjerice za zapošljavanje, nabavku opreme, automobila i slično.

Jasna Ciboci (HDZ) je pitala da li Županija pruža podršku inicijativi da se u trgovinama zabrani rad nedjeljom, a pročelnika UO za obrazovanje, kulturu i šport Branku Sušeca je pitala o tijeku eksperimentalnih programa u međimurskih školama. On je odgovorio da su tri naše škole uključene u program „Škola za život“ i dodao - Županija u njega nije izravno uključena niti nad njime ima nadležnost, ali upoznati smo s procesom i aktivnostima koje se provode. Do kraja prvog tjedna nastave učenici su imali sve udžbenike, a tableti se još nabavljaju i to se odužilo u cijeloj Hrvatskoj jer nitko u skladištu nema sedam tisuća tableta. Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje su bili u svakoj od naših škola od početka školske godine što znači da postoji stručni nadzor, naveo je. Vezano uz pitanje rada nedjeljom, župan Matija Posavec je odgovorio - Zakonski to može regulirati jedino država, odnosno Ministarstvo gospodarstva. Svaki treći Hrvat radi nedjeljom, a u Europi svaki četvrti stanovnik. Rad nedjeljom mora biti dodatno plaćen. Slažem se da nedjelja mora biti u nekim segmentima neradna. Tijekom 2004. i 2009. godine država je donijela odluku da nedjelja bude neradni dan, ali obje te odluke je srušio Ustavni sud. Javna rasprava traje, Ministarstvo gospodarstva predlaže zakonske izmjene. Stav je države da to regulira, a dok se to ne dogodi svaki grad i općina mogu razgovarati sa trgovcima na svom području. Mursko Središće je izazvalo pozitivne rekacije, tako da mi je drago da su stanovnici za nešto u većini te ćemo mi to podržati. Županija nema nadležnost za ovo pitanje, ali načelnici i gradonačelnici imaju više utjecaja, objasnio je.

Vijećnik Igor Ivković (HDZ) dotaknuo se pitanja odlaska liječnika i medicinskog osoblja iz Međimurja, a zanimalo je da li Županija planira mjere kojima će motivirati njihov ostanak. Njegovo drugo pitanje odnosilo se na romsku nacionalnu manjinu i nenamjensko trošenje sredstava socijalne pomoći. Pitao je „zašto Županija ne poziva korisnike socijalne pomoći na javne radove kao što to čine druge sredine“. Župan Matija Posavec je odgovorio da Županija ne daje socijalnu pomoć pa ne smije ni kontrolirati njezino trošenje. Nastavio je sljedećim - One općine koje daju jednokratne potpore iz svog proračuna imaju i pravo kontrolirati ili uklopiti javne radove da se to odradi. Županija može apelirati i pozvati, što i činimo. Većina općina ima javne radove, poput Belice, Pribislavca. Ti načelnici imaju problem s odazivanjem na javne radove i traženjem nekih prava i u tome im treba pomoć, kazao je. Županija nema stanove u vlasništvu, no spremni smo s razgovarati i podržati sve ono što može pomoći liječnicima. Ako Županija treba sufinancirati kamatu na kredit, platiti doktorat ili zemljište, to ćemo učiniti. Bojim se da su puno veći problem plaća i narušeni odnosi u zdravstvenim ustanovama, no mi nastojimo spriječiti razloge zbog kojih liječnici odlaze“, rekao je župan.

Vijećnik Nino Vrhar je postavio i pitanje kapaciteta deponije u Piškornici te izrazio zabrinutost da se Međimurskoj županiji ograniči količina otpada koju će moći deponirati. Župan je odgovorio kako Piškornica još nije istinski zaživjela te da se otpad uvelike deponira u Totovcu. - Kada to saživi, u kojem obimu ćemo odlagati otpad, to je još u raspravama i kontrolama. Sve se radi sukladno pravilima, politici gospodarenja otpada i pravilima ministarstva. Trenutno nemamo nikakvog interesa od Piškornice osim da smo jedna od 4 županije koje su suvlasnici, zaključio je župan.

Vijećnik Ivica Baksa (Reformisti) se također dotaknuo rada nedjeljom u trgovinama, a župan odgovorio da je to u nadležnosti države. Vijećnik Ervin Vičević (Reformisti) zatražio je pisani odgovor na pitanje koliki iznos naknada i po kojim osnovama dobiva šesteročlana obitelj, roditelji i četvero djece, koja je socijalno ugrožena. Vijećnik Matija Žugec (HDZ) pitao je kada će biti dovršena izgradnja sportske dvorane Osnovne škole Goričan? Župan je odgovorio da će dvorana biti otvorena do kraja godine te da je za vanjsko uređenje i još neke radove potrebno 2 milijuna kuna koje će sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nova investicija na županijskom zemljištu

Vijećnici su jednoglasno donijeli Zaključak o prodaji nekretnine u vlasništvu Međimurske županije, na katastarskoj čestici 1700/17 Čakovec. U stvarnosti to je pašnjak u Ulici bana Josipa Jelačića, ukupne površine 8.868 kvadratnih metara. Prema pojašnjenju župana Matije Posavca riječ je o zemljištu za koje je interes iskazao investitor, a koji najavljuje potencijal zapošljavanja do 150 radnika. Protekne li postupak javnog natječaja prema očekivanja, ugovor o kupoprodaji bi mogao biti zaključen do kraja kalendarske godine. Zaključkom Skupštine definirana je tržišna vrijednost nekretnine u visini 1.910.000,00 kuna (257.615,40 eura).