Politika i gospodarstvo 02.03.2016. 12:57. Zadnja izmjena: 02.03.2016. 14:15.

Županijski proračun 2016.

Osigurano novih 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava za razvoj turizma

Međimurska županija postaje sve atraktivniji kraj koji privlači turiste te spada među najpoželjnije destinacije kontinentalnog turizma. Dokaz je tome i prošlogodišnja nagrada Europske destinacije izvrsnosti EDEN gornjem Međimurju, što je našoj županiji već druga takva nagrada po čemu smo jedinstveni u europskim okvirima. Osim toga, konstantan porast broja noćenja samo je potvrda pozitivnog trenda, nedavno je potpisan i ugovor za izradu Master plana razvoja turizma u razdoblju do 2020. godine, a gastronomski, zdravstveni i cikloturizam tek su djelić ponude po kojoj je naša županija prepoznatljiva i po kojima smo primjer dobre prakse u regiji i šire.

Najavljena su i nova velika ulaganja u sklopu kojih će se poseban naglasak staviti na razvoj povijesnih i kulturnih sadržaja, što se prije svega odnosi na veliki projekt obnove Starog grada u Čakovcu vrijednog oko 10 milijuna eura. Za takav su uspjeh i zamah u razvoju prvenstveno zaslužni ljudi koji pokazuju inicijativu za pokretanjem vlastitih projekata. Iz tog je razloga Međimurska županija u sklopu projekta „Turističke potpore“ u protekle četiri godine sufinancirala 29 različitih projekata za koje je izdvojila 900 tisuća kuna, a dakako, projekt se nastavlja i ove godine. Objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 250 tisuća kuna koja su osigurana u proračunu, namijenjena fizičkim i pravnim osobama s područja Međimurske županije koje su registrirane za obavljanje određene turističke djelatnosti ili stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću, a projekt za koji traže potporu ostvaruju na području županije. Kandidirati se mogu i oni koji tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke ili ugostiteljske djelatnosti s kojom će započeti najkasnije u roku od godine dana od trenutka dobivanja potpore, no prednost će imati oni koji su već registrirani i koji dosad nisu bili u sustavu županijskih turističkih potpora.

Temeljem tih sredstava, samo u prošloj godini turistička ponuda Međimurja obogaćena je za devet novih turističkih proizvoda koje može predstaviti svojim gostima, a koje provode OPG Đuran Darko, Robert Perhoč, OPG Vladimir Horvat, Toplice Sveti Martin, DG Sport, Poduzetništvo Sveti Urban, Lumbalis, Ivan Novak i Potrti kotač. Javni poziv otvoren je do 31. ožujka, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, na telefon: 040/374-083, e-mail: [email protected] ili na službenim stranicama Međimurske županije.

Više informacija možete naći ovdje:

Međimurska županija - Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava (turistička potpora)