Politika i gospodarstvo 15.04.2016. 12:00.

Hrvatska stranka umirovljenika

Peticija: Protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Pozivamo sve građane, političke stranke koje dijele svjetonazor solidarnosti, jednakosti i socijalne pravde, udruge civilnog društva i vjerske zajednice da zajedničkim snagama učinimo sve da obranimo javno zdravstvo u Hrvatskoj od nasrtaja “reformatora”, čiji je cilj bogaćenje privatnih kompanija  i široka privatizacija zdravstvenih usluga na račun građana. Poziv je u ime HSU-a izdao Valentin Kočila, predsjednik županijske organizacije stranke, a predložena zajednička akcija je prikupljanje potpisa protiv najavljenog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna.

Osim što je poskupljenje financijski neopravdano, ono pokazuje i da dužnosnici Vlade nisu u potpunosti informirani o stanju u zdravstvu, a cilj im je da dodatno opterećujući građane pogoduju privatnim osiguravajućim kućama na štetu državnog, financijski uspješnog i kvalitetnog osiguravatelja, rekao je Kočila. Izrazio je bojazan da je ova promjena uvod u sveobuhvatnije “reforme” u zdravstvu čiji je cilj profit pojedinaca, a ne zdravlje građana.

Peticiju su u razgovoru s novinarima podržali i predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak i predsjednik MDS-a Željko Pavlic. Peticija će se potpisivati na Trgu Republike u Čakovcu ove subote, 16. travnja, i one iduće, 23. travnja, te u petak i subotu, 29. i 30. travnja, a na čakovečkom sajmištu ove i iduće srijede, 20. i 27. travnja, u svim terminima od 9 do 12 sati.