Politika i gospodarstvo 27.07.2016. 15:05. Zadnja izmjena: 27.07.2016. 15:09.

REDEA i Međimurska županija

Pomoć poduzetnicima koji traže sredstva iz EU

Međimurska županija je pokrenula program potpora za mikro, male i srednje poduzetnike koji koriste konzultantske usluge za pripremu projekata financiranih bespovratnim sredstvima za 2016. godinu. Razloge programa, za koji je Županija osigurala fond od pola milijuna kuna, te kriterije za dobivanje potpora u razgovoru s novinarima, održanim u srijedu, 25. kolovoza, izložili su međimurski župan Matija Posavec i direktorica Razvojne agencije Međimurje Sandra Polanec Marinović.

- U novom smo sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU, koje donosi niz novih natječaja za dodjelu sredstava, i želimo našim poduzetnicima omogućiti sufinanciranje izrade projektne dokumentaciju te im tako olakšati prijavu na natječaje, rekao je župan. Želimo biti županija čije gospodarstvo zna iskoristiti europska sredstva, za proširenje proizvodnje i povećanje zaposlenosti i svog vlastitog standarda, dodao je. Već danas smo županija koja povlači najviše sredstava iz Europe, gledano po glavi stanovnika, imamo niz projekata u javnoj infrastrukturi, ali se želimo usmjeriti i na pomoć gospodarstvu i poljoprivredi, pa čak i udrugama i fizičkim osobama koje imaju projekte, rekao je Posavec.

- Sad je već otvoreno sedam natječaja, a Županija i Redea su u ovom programu najviše koncentrirani na program E-impuls, koji je otvoren pred nekoliko dana, a rok za prijave je kraj rujna, rekla je direktorica Redee. Za pripremu projekata vrijednosti do 300 tisuća kuna, odnosno za mikro i male projekte, dodjeljivat će se potpore u visini od 50 posto vrijednosti natječajne dokumentacije ili najviše 3 tisuće kuna. Za one nešto veće poduzetnike odnosno za pripremu dokumentacije projekata vrijednosti veće od 300 tisuća kuna dodjeljivat će se potpore u visini do 40 posto ili najviše 12 tisuća kuna.

- Provedba programa počet će u rujnu, rekla je, i biti objavljena na mrežnim stranicama Međimurske županije i Redee. Pravo prijave imat će poduzetnici koji s tijekom ove godine prijavili svoje projekte, a mogu dokazati da su oni prošli administrativnu provjeru.  - Administracija ovog programa će biti jednostavna, jer ne želimo opteretiti naše poduzetnike, istaknula je, koristit će se uglavnom ona dokumentacija koju su ionako priložili u prijavi projekata. Prijave će se predavati u upravnom odjelu za gospodarstvo Međimurske županije i nakon procjene će se moći ostvariti povrat sredstava prema izloženoj skali, rekla je Sandra Polanec Marinović.