Politika i gospodarstvo 27.03.2017. 07:04. Zadnja izmjena: 27.03.2017. 07:04.

Vijeće

Ponovno se lomila koplja oko Dječjeg vrtića Klinčec u Donjoj Dubravi

I na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Donje Dubrave u aktualnom sazivu, održanoj u petak, 10. ožujka tema koja je izazvala burnu raspravu bila je zahtjev za povećanjem plaća djelatnicama općinskog Dječjeg vrtića Klinčec. Podsjetimo, spomenuta inicijativa prvi je puta vijećnicima predstavljena na pretposljednjoj sjednici kad je vijećnica Mihaela Martinčić (SDP) ujedno i članica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Klinčec zatražila uvrštavanje točke u okviru koje bi se raspravljalo o povećanju, odnosno usklađivanju plaća djelatnica spomenute predškolske ustanove. Već tada je uslijedila dugotrajna rasprava – otkud odjednom ideja i to nedugo nakon što je smijenjena bivša ravnateljica koja sad traži povećanje plaće. Frcale su međusobne optužbe vladajućih i oporbe, a općinski načelnik Dražen Miser (HDZ) vrtić je čak okarakterizirao kao HNS-ov harem.

Drugačije nije bilo ni na posljednjoj sjednici, premda se o vrtiću raspravljalo tek izvještajno s obzirom da su predstavnici općine u međuvremenu pregovarali s predstavnicima sindikata koji brani interese djelatnica. –Bilo kakva naša odluka bila bi neozbiljna prije no što završe pregovori sa sindikatom, rekao je uvodno predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Haramija, a u sličnom tonu nastavio i predsjednik Upravnog vijeća vrtića i vijećnik Marijan Pongrac ocijenivši da plaće djelatnicama treba povećati, ali da je prije svega potreban konsenzus. S predstavnicima sindikata izravno je pregovarao zamjenik načelnika Drago Mikulan koji je na sjednici ujedno pročitao i pismo koje je poslao djelatnicama vrtića. I on se slaže da plaće treba povećati, no da bi se takav čin na kraju mandata u javnosti ocijenio kao pogodovanje određenoj skupini uoči izbora. Načelnik Miser ponovio je svoj stav da bi povećanje moglo značiti i veću ekonomsku cijenu, dok je vijećnica Martinčić replicirala da načelnik time zastrašuje roditelje.

VARGA: MI SMO GA STVORILI

Ponovno nije izostao ni verbalni okršaj Misera i njegovog oponenta, nekada načelnika (vrlo vjerojatno i protukandidata na predstojećim izborima) Marijana Varge. Na prozivke zašto se o povećanju plaća nije raspravljalo u vrijeme dok je Varga bio načelnik (plaće nisu povećavane od 2008. godine), on je odgovorio da nije kriv što nitko to nije tražio te da se ulagalo u izgradnju, a zatim i u proširenje vrtića. Potom je rekao da ga strašno boli dok u Prelogu čuje najte decu pelati v dobravski vrtić tam moreju viseti na ormaru (?!), a Miser mu je uzvratio protupitanjem da ako je tako – zašto ljudi zovu i pitaju mogu li djecu u pisati u vrtić u Donjoj Dubravi. –Jer smo ga mi stvorili, uskliknuo je na to Varga.