Politika i gospodarstvo 27.07.2016. 07:03. Zadnja izmjena: 27.07.2016. 07:06.

Dan Općine Štrigova

Potpisan sporazum vrijednosti oko milijun eura i dodijeljena općinska priznanja

Proteklog vikenda, u sklopu Štrigovskih noći, mještani štrigovskog kraja obilježili su i proslavili Dan Općine, čiji je središnji događaj bio svečana sjednica Općinskog vijeća. Posebnost ove sjednice bila je u tome što je održana na Mađerkinom bregu, sve popularnijoj lokaciji između naselja Banfi i Robadje. U idiličnoj atmosferi pod šatorima ovoj su svečanosti prisustvovali predstavnici Međimurske županije predvođeni županom Matijom Posavcem i njegovom zamjenicom Sandrom Herman, zatim domaćini načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Frlin, kao i mnogi drugi uzvanici, načelnici susjednih i slovenskih općina, te brojni mještani.

„Od prošle godine uspjeli smo asfaltirati 8 kilometara ceste, otkupili smo Društveni dom koji polako propada te se sada sprema obnova, izgradit će se novi vatrogasni dom, a u četvrtak krećemo s puštanjem plinovoda u probni rad“, rekao je načelnik te istaknuo kako se na prostoru općine nalaze tri bušotine velike površine za eksploataciju plina, što znači da se tamo nalazi i velika vrijednost.

Posebna pozornost na svečanoj sjednici pridana je projektu koji stoji pred Općinom Štrigova u suradnji s dugogodišnjom prijateljskom slovenskom općinom, Općinom Razkrižje. Riječ je o potpisu Sporazuma o suradnji dviju općina o priključenju na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Razkrižje, koji su sklopili načelnik i župan Općine Razkrižje Stanko Ivanušić. Prijateljska suradnja vodstava dviju pograničnih općina iznjedrila je ideju da se kod izgradnje kanalizacijske mreže na području Štrigove ne gradi pročistač, već da se iskoristi kapacitet pročistača u Razkrižju. To će ujedno značiti i veliku financijsku uštedu, ali i predstavlja jedinstveni takav projekt u ovom dijelu Europe, ukupne vrijednosti oko milijun eura, kojem su zeleno svjetlo dala resorna ministarstva obiju država.

Dodijeljena općinska priznanja

Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se zahvali mještanima, udrugama i poduzećima koji su svojim djelovanjem i radom učinili zajednicu boljom i ugodnijom za život i rad. Općina Štrigova već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike Osnovne škole Štrigova, pa je tako priznanje primilo 15 učenika, a osim toga, osigurana je i novčana nagrada u iznosu od 2000 kuna svakom od dvoje štrigovskih osnovaca, dobitnika Oskara znanja, a to su Nikolina Novak i Leon Vlašić.

Na području sporta, općinska priznanja dodijeljena su Nogometnom klubu „Sloga“ Štrigova i Ženskom odbojkaškom klubu „Štrigova“. Među udrugama, Općina Štrigova prepoznala je izvrstan rad Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Ogranak Štrigova. Iza udruge stoji 10 godina djelovanja i neprekinute brige o braniteljskoj populaciji na području općine i izvan nje. U području poduzetništva općinsko priznanje dodijeljeno je vlasnici frizerskog salona „Mis“ iz Štrigove, građevinskoj tvrtki Granokam iz Štrigove koju vode Stanko Kamerlin i Slavko Novak, te tvrtki Usluge u transportu, otpremništvu i špediciji – „Danzas“ iz Železne Gore, vlasnika Mladena Bogdana.

Za kraj, prigodnim poklonom Općini, poduzetnik Antun Horvat iskazao je zahvalnost za svu podršku pruženu projektu Umjetničke kolonije, koju unatrag 6 godina organiziraju Grupa Contra, Antun Horvat i DGA Pjenušci, a koja osim stvaralačkog rada umjetnika, obuhvaća i promocije knjige, izložbe i koncerte klasične glazbe. Cjelokupni ambijent svečane sjednice svojim su nastupom upotpunili članovi tamburaškog sastava KUD-a Sveti Jeronim, te članice Ženske vokalne skupine Stridonne.