Politika i gospodarstvo 25.02.2016. 08:32. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 12:11.

Nula otpada

U Prelogu potpisani ugovori o zajedničkoj strategiji "Zero Waste 2020."

Grad Prelog je jučer, 24. veljače bio domaćin svečanosti potpisivanja odluke o pristupanju sedam međimurskih gradova i općina međunarodnoj strategiji "Zero Waste 2020.", u slobodnom prijevodu "nula otpada", odnosno "bez smeća". Odluku su u prepunoj višenamjenskoj dvorani Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga, u nazočnosti novog ministra zaštite prirode i okoliša Slavena Dobrovića, potpisali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, direktor preloškog Pre-koma Siniša Radiković i načelnici općina Kotoriba, Sveta Marija, Donja Dubrava,  Goričan, Donji Vidovec i Donji Kraljevec.

Osim ministra sa suradnicima i župana Matije Posavca, na potpisivanje su se odazvali i prvi čovjek Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller, predstavnici drugih komunalnih poduzeća, predstavnici eko udruga, partneri iz susjedne Slovenije...

Na samoj svečanosti direktor Radiković održao je prezentaciju o Pre-komu i načinu zbrinjavanja otpada, a prije obilaska preloške kompostane i reciklažnog dvorišta, čulo se mnogo lijepih riječi o postupanju s otpadom u Međimurskoj županiji.

Već smo navikli čuti od svakog političara koji se "spusti" u Međimurje da nas se hvali na sva usta, a tome nije odolio niti novi ministar koji je Međimurce pohvalio kao vrijedne ljude, koji su ispred drugih u mnogim područjima, pa tako, eto, i na području zbrinjavanja otpada. Istina je da su u Međimurju postavljeni određeni standardi u zaštiti okoliša koje dobar dio ostatka Hrvatske može samo sanjati, pa je i potpisivanje odluke o pristupanju međunarodnoj strategiji "Zero Waste", (u slobodnom prijevodu, "bez smeća") svojevrsno priznanje načinu na koji se postupa s otpadom na ovom području. Hoće li potpis značiti im korak naprijed ostaje da se vidi, tim više što je novi ministar najavio i sasvim novu strategiju gospodarenja otpadom.