Politika i gospodarstvo 29.06.2016. 08:35. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 08:44.

Odlična suradnja

Povezivanje regija diljem zemlje, Međimurci i Sinjani u europskom kulturnom projektu

Nakon što je delegacija Grada Sinja, na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac te uz alkare koje je predvodio Frano Ivković, slavodobitnik jubilarne, velike 300. Sinjske alke, krajem travnja boravila na sjeveru zemlje u okviru svečane sjednice Skupštine povodom Dana Međimurske županije, međimurski župan Matija Posavec dobru suradnju odlučio je okruniti uzvratnim posjetom te jednim potpisom.

Naime kako je naglasio, ima više razloga zašto je važno povezivati regije diljem zemlje, pa time i cetinski kraj te najsjeverniju hrvatsku županiju, čime će se učvrstiti svaka suradnja, zajedničkim projektima, razmjenom iskustava te stvaranjem novih vrijednosti. Pritom je potpisao i članstvo Međimurske županije u Klasteru Sinjska alka koji preko projekata ima za cilj umrežavanje hrvatskih krajeva, ali i onih van naših granica, uz valorizaciju svih manifestacija, kojih ne nedostaje.

Suradnjom otvoren novi put – Sinjska i Međimurska tradicijska cesta

„2016. je jubilarna godina za Grad Sinj, ali i za Međimursku županiju. Dok Međimurci slave 450. obljetnicu Sigetske bitke, mi 300. godina krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, pa je ovo najbolja godina da zajednički krenemo u ovakav vrijedan projekt“, rekla je prilikom potpisivanja gradonačelnica Sinja te naglasila kako su u okviru Klastera dosad realiziranja dva projekta, jedan je vezan uz predstavljanje Istre, dok drugi upravo radi na povezivanju Međimurja i Sinja – Sinjska i Međimurska tradicijska cesta.

U okviru tradicijske ceste, na području koje obuhvaća i Sinj, Hrvace, Otok te Trilj, provest će se tradicijske radionice i prezentacije očuvanja baštine Sinja i okolice te Međimurske županije, na kojima će biti priličene tradicijske vještine, narodni običaji, kuhinja naših starih i slično. Bez sumnje će u tom projektu odličnu suradnju uspostaviti udruge čuvari naše tradicije, posebice KUD-ovi, a prvi rezultati očekuju se u listopadu, kada će bez sumnje mnogi Međimurci biti dio aktivnosti u Sinju.