Politika i gospodarstvo 11.06.2016. 10:02. Zadnja izmjena: 11.06.2016. 11:04.

Javna dražba

Prodavali se objekti Betexa u stečaju: Međimurci ne znaju koliku jamčevinu treba uplatiti

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu 23. svibnja održana je javna dražba u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Betex d.o.o. u stečaju iz Belice. Supermarket s dvorištem u Gornjem Mihaljevcu, kad uplate ostatak od jamčevine do pune cijene, za 987 tisuća kuna kupit će tvrtka Termodinamika iz Splita. Dodatnih 35 tisuća platit će pokretnine, tj. opremu i namještaj. Prema neslužbenim informacijama iz splitske tvrtke namjena će ostati ista, to jest mještani će do daljnjega imati supermarket. Termodinamika je specijalizirana za opskrbu repromaterijalima za gradnju. Stoga bi jedan dio objekta u Gornjem Mihaljevcu trebao postati i skladište za njihov asortiman.

Čast spasila dama

Trgovački centar "Betex" s dvorištem u Ulici Zrinskih u Prelogu pak će kupiti koprivnička tvrtka Bineko. Nekretninu će platiti 3,416 milijuna kuna, a pokretnine 65 tisuća. Riječ je o tvrtki Zorana Bijača i Darka Kolareka, poznatih podravskih burzovnih igrača i mešetara nekretninama. Za očekivati je da i oni u velikom objektu u blizini Marine ostave trgovačku djelatnost. Prema dosad viđenom od Bineka nekretninu kupe te je potom iznajmljuju.

Prodaja Betexova supermarketa u Podturnu nije uspjela. Naime, dvoje međimurskih ponuđača (osoba iz Strelca i tvrtka iz Čakovca) je uplatilo jamčevinu - 10 posto od početne cijene nekretnine - ali ni jedni nisu pazili da jamčevinom treba "pokriti" i 10 posto vrijednosti pripadajućih pokretnina. Čakovečkoj tvrtci isto se dogodilo i kod nadmetanja za objekt u Gornjem Mihaljevcu.

Čast neslavnom nastupu Međimuraca u Varaždinu spasila je tek Iva Trstenjak, direktorica beličke tvrtke B.TEX. Uz dovoljno jamstvo, na dražbi joj je za 1,299 milijuna kuna dosuđena Tekstilna konfekcija "Betex" - stari pogon u Belici.