Politika i gospodarstvo 06.12.2017. 22:00. Zadnja izmjena: 06.12.2017. 22:38.

Zasjedanje

Sjednica vijeća Općine Štrigova: O psima i zlatnoj žutici vinove loze

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik je na nedavnoj sjednici rekao da od osamstotinjak kućanstava na ovom području nema ni jednog bez psa. No, samo je 539 pasa uredno čipirano, pa prema tome i pod propisanom kontrolom. Prepostavlja se da je trećina pasa izvan veterinarskog nadzora, a mnogi i slobodno lutaju.

Komunalni je redar dobio zadaću provjeriti jesu li psi po kućanstvima čipirani, a jednako tako – Općina mora dati na zbrinjavanje pse nepoznatih vlasnika, rečeno je na sjednici.

  • Ivan Frlin je, vezano uz zlatnu žuticu vinove loze, u nastavku sjednice, predložio: - Znamo da su zapušteni vinogradi izvor zaraze, pa mislim da trebamo točan popis vlasnika i vinograda, Molim taj popis za iduću sjednicu vijeća!

Stjepan Pozderec je problem proširio: - Nisu samo vinogradi problem, govorio sam već o tome, ima zapuštenih oranica, livada, rastu prave plantaže ambrozije, svakovrsnog korova i bolesti se šire na parcele vlasnika koji ih uredno obrađuju. I nema nepoznatih vlasnika. Svaki predsjednik vijeća mjesnog odbora može dati popis čije su zemlje.

Verica Košti misli da problem sa zapuštenim zemljištima nije jednostavan ako se uzme u obzir: - Ima vlasnika vinograda koji su socijalni slučajevi, ima umrlih bez nasljednika ili se nasljednici ne žele prihvatiti nasljedstva, bojim se da će saniranje tih zapuštenih vinograda i zemljišta naposlijetku platiti Općina.

Robert Horvat predložio je dio rješenja: - Mislim da mi vinogradari možemo za prvu ruku puno sami napraviti. Manje nas košta preventiva od mogućih posljednica.