Politika i gospodarstvo 04.11.2016. 07:40. Zadnja izmjena: 04.11.2016. 07:40.

Međimurski demokratski savez

Socijalne, ali i regionalne razlike će se povećati, a ne smanjiti

Najavljena porezna reforma, koju je ministar financija Zdravko Marić nedavno predstavio kao ključni projekt nove Vlade, neće ispuniti istaknute ciljeve rasterećenja i time povećanja plaća i mirovina, rekao je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a u razgovoru s novinarima koji je sa suradnicima održao u četvrtak, 3. studenoga. Upravo će u Međimurju ti učinci izostati gotovo u potpunosti, jer će se predložene promjene odraziti samo na plaće i mirovine veće od 6 i pol tisuća kuna, a tih je ovdje malo. Čak 25 tisuća zaposlenih u gospodarstvu Međimurja dobiva prosječnu neto plaću od oko 4 tisuće kuna, u nekim branšama i manju.

Prema podacima iz 2013. godine, a stanje se nije bitno promijenilo, u proizvodnji odjeće oko 2.900 kuna, kože i obuće nešto manje od 3 tisuće, u građevinarstvu nešto više od 3.300, a trgovini 3 i pol tisuće kuna. Najniže plaće ionako su već porezno rasterećene i da bi se postiglo veću socijalnu pravednost Vlada bi trebala predložiti i promjenu Zakona o minimalnoj plaći, odnosno njeno povećanje na 50 posto prosječne, sa sadašnjih 2.450 na 3.100 kuna, rekao je Pavlic. Neki će učinci predloženih promjena zapravo biti negativni, istaknuli su njegovi suradnici – predsjednik Vijeća stranke Zlatko Bacinger podsjetio je da je porez na dohodak glavni izvor prihoda lokalne i regionalne samouprave i rasterećenje nekih plaća i mirovina za posljedicu će imati pad tih prihoda. Dok su svima puna usta decentralizacije Hrvatske to će povećati ovisnost lokalne i regionalne samouprave o političkim moćnicima.

S druge se strane predlaže povećanje PDV-a na osnovne živežne namirnice, rekao je Josip Požgaj, predsjednik Ogranka stranke u Gradu Čakovcu – to će otežati život upravo onima kojima navodno rasterećenje ništa ne donosi. Pavlic je istaknuo još jednu dimenziju učinaka predloženih promjena, to je prelijevanje od onih koji imaju malo onima koji ionako imaju više. Ono će još produbiti, a ne smanjiti socijalne, a time i regionalne razlike u Hrvatskoj.