Politika i gospodarstvo 28.02.2017. 08:36. Zadnja izmjena: 28.02.2017. 08:41.

Stjepan Kovač: Župane, zašto ne kažete ljudima koji su to projekti propali zbog mene?

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač dostavio nam je zanimljiv odgovor na naš intervju sa županom Matijom Posavcem, u kojem ga župan proziva za nesuradnju te smatra odgovornim za nerealizaciju "nekih projekata".

- U intervjuu s županom Matijom Posavcem, objavljenom u listu Međimurje 13. veljače izneseno je niz netočnosti i neistina, na koje, kao direktno prozvan, moram reagirati.  Župan Posavec navodi da je moja navodna nesuradnja sa njim, odnosno Međimurskom županijom razlog propadanja nekih važnih projekta. Iskreno sam začuđen ovom konstatacijom, jer sam u ove četiri godine ja bio taj koji je započinjao razgovore i nailazio na zid. Svakog stanovnika Čakovca i Međimurja zanima koji su to važni projekti propali. Župan ih ne navodi, a pravi razlog tomu je što ne postoje.

U ove četiri godine iz Međimurske županije nije došla niti jedna inicijativa, koja bi bila usmjerena prema razvoju Grada Čakovca i poboljšanju kvalitete života njegovih stanovnika.  Upravo suprotno, sve inicijative koje su iz Županije dolazile u Grad bile su usmjerene prema smanjivanju ili ukidanju nekih, u prethodnim mandatima dogovorenih i uhodanih zajedničkih projekata. Mislim da javnost treba znati da je Međimurska županija 2016. ukinula sufinanciranje pučke kuhinje, što su dogovorili prethodni župan i gradonačelnik. Grad Čakovec naravno nije zbog toga smanjivao broj korisnika ovog socijalnog programa, već smo, praktički preko noći morali pronaći dodatna financijska sredstva. Županovom inicijativom nastoji se promijeniti ugovor o sufinanciranju Knjižnice „Nikola Zrinski“, naravno na štetu ustanove. Također, župan kao predlagač proračuna iz godine u godinu smanjuje sredstva za Centar za kulturu. Posebno mi je zanimljivo što izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje ističe kao prioritet, a upravo je Međimurska županija ta koja nije činila ništa kako bi se ovaj projekt počeo realizirati.

Svaki naš pokušaj da za građane Čakovca iz županijskog proračuna dobijemo potporu poput drugih gradova i općina u Međimurju, zahvaljujući županu, u startu je odbacivan. Kako građani Čakovca čine otprilike četvrtinu stanovnika županije, uzmimo da četvrtinu nenamjenskih poreznih prihoda županije čine uplate građana Čakovca, makar je postotak dosta veći. Čakovčani su solidarni, te smo predlagali da barem 10 posto potpora i sufinanciranja koje međimurskim jedinicama lokalne samouprave idu iz županijskog proračuna, bude usmjereno prema gradu. Pogledajte županijski proračun, postotak je daleko manji.

DISKRIMINACIJA ČAKOVČANA

- Za ilustraciju, Županija iz takvih poreznih prihoda s dvije trećine sufinancira besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima, osim onima u Čakovcu. U našem slučaju riječ je o trećini sredstava, iako i roditelji te djece plaćaju porez. Argument da je Čakovec osnivač ustanova u ovom slučaju ne stoji, jer nije pošteno da čakovečka djeca iz kase u koju njihovi roditelji najviše uplaćuju dobivaju upola manje novca. Pristali smo na takav aranžman, samo da bi pokazali dobru volju za suradnjom. Čakovec je ravnopravan dio Međimurske županije, poput svakog drugog grada ili općine. Bez obzira na našu relativno veću razvijenost te velik proračun, u županijskom proračunu trebaju biti potpore i čakovečkim projektima i ustanovama. Knjižnici je osnivač Grad, no, njene usluge koriste svi stanovnici Međimurja, a  isto tako svi koriste usluge Centra za kulturu. I to je dobro i tako treba biti.

Sedamdeset posto polaznika Centra za odgoj i obrazovanje nije s područja grada, no, Županija nema interes osigurati sredstva za sufinanciranje izgradnje. U Čakovcu se nalaze ustanove, ispostave i uredi koje koriste svi stanovnici Međimurja, te je normalno da u njih ulaže. U aktualnom mandatu na čakovečkom području dovršena je dogradnja Gimnazije „Josipa Slavenskog“, te započeta gradnja novog Doma zdravlja. To je pohvalno, no, riječ je o projektima započetim ili pripremljenim u prošlom mandatu. Župan Posavec u svom mandatu nije pokrenuo niti jedan novi javni projekt na području Čakovca bilo sam, bilo u suradnji s nama, već je naprasno prekidao ili smanjivao postojeće. I to je prava istina.

S druge strane, Grad Čakovec se ove godine uključio u sufinanciranje Muzeja Međimurja Čakovec. To je županijska ustanova, u čijem upravljanju ili razvoju Grad nažalost nema utjecaj, no, smatramo da je riječ o interesu građana Čakovca da ta ustanova i zdanje u kojem se nalazi budu reprezentativni za Čakovec, Međimurje i Hrvatsku. Sredstva smo predvidjeli već u nacrtu proračuna, a na inicijativu njegove stranke smo je posebno naveli, te dodatno pojačali, jer smatramo da se u projekt revitalizacije Starog grada i Muzeja trebaju uključiti svi.

Četvrto, župan ponovno iznosi da sanaciju nadvožnjaka trebamo riješiti prekategorizacijom ceste iz lokalne u državnu. Ponavljam, prekategorizacija neke prometnice iz nižeg u viši rang, nije stvar nečije dobre volje ili dogovora, već realne potrebe koja se utvrđuje stručnim analizama. Prekategorizacija čakovečke Vukovarske i Kalničke ulice u državnu cestu s jedinim razlogom sanacije nadvožnjaka, nije moguća, a osoba koja bi to potpisala, potpisala bi sebi i kaznenu prijavu.

Bez obzira na sve, kao gradonačelnik spreman sam na sve razgovore i dogovore kako bi od Međimurske županije dobili podršku za projekte važne ne samo za Čakovec, već i cijelo Međimurje. Za to smo uostalom i on i ja dobili mandat od građana, a želim povjerenje koje sam dobio i opravdati! Matija Posavec je stanovnik Čakovca te bi mu, bez obzira što je župan, interes sredine u kojoj živi trebao biti važan. U ove četiri godine, sudeći prema viđenom, to baš i nije bilo tako.

I na kraju, župan kaže da je sve što je predloženo iz Grada Čakovca prihvaćeno. Evo, ovim putem predlažem da se Međimurska županija konačno konkretno uključi u izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje, na isti način na koji sufinancira izgradnju objekata u obrazovanju po ostalim međimurskim gradovima i općinama. I to ne zbog mene ili predstojećih lokalnih izbora, već zbog te djece, oštro i argumentirano vraća gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.