Politika i gospodarstvo 30.06.2016. 13:00. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 08:47.

Interes švicarske tvrtke

Švicarci bacili oko na Međimurje-plin: Hoćemo li prodati stratešku tvrtku?

Na adrese međimurskih općina i gradova, vlasnika Međimurje-plina d.o.o. nedavno je stiglo zanimljivo pismo namjere, kojim jedna švicarska tvrtka iskazuje interes za kupnju poslovnih udjela Međimurje-plina u vlasništvu gradova i općina. Švicarci su, kako kažu, "saznali da suvlasnici razmatraju prodaju dijela svog poslovanja, kako bi se lokalnim poduzećima i kućanstvima osigurale učinkovitije usluge...". Na stranu to što "razmatranje prodaje" udjela u Međimurje-plinu nikada nije bilo ozbiljno službeno razmatrano osim, prije nekoliko godina, na Gradskom vijeću Murskog Središća, ali su se ostali suvlasnici tada usprotivili namjeravanoj prodaji.

Istina je da su pojedini (grado)načelnici povremeno razmišljali na koji način unovčiti udjele u Međimurje plinu, uglavnom je to bilo u trenucima kad se nije mogao naći drugi način popunjavanja proračunskih rupa. Uostalom, važeći Društveni ugovor ne omogućava prodaju udjela bez suglasnosti ostalih (su)vlasnika, a ta se suglasnost, zbog mogućeg narušavanja ravnoteže ne može dobiti samo tako. Međimurje-plin trenutno izuzetno dobro posluje, na račune gradova i općina po prvi put je u proračune sjeo ozbiljniji novac od dobiti, pa bi eventualna prodaja, ukoliko bi do nje došlo, bila kratkovidan potez, isplativ tek na kratke staze. Dobit Međimurje-plina u protekloj je godini iznosila 13 milijuna kuna, od čega su gradovi i općine, sukladno veličini udjela u tvrtki, među sobom podijelili 5 milijuna kuna gotovog novca. Nit' orali, nit' kopali, rekao bi naš narod, a kune sjedaju na račun. 

Dubinsko snimanje stanja

Nije slučajno da su se Švicarci javili upravo sada, kad je već dereguliran dio tržišta plinom (za poslovne subjekte) a od 1. travna iduće godine, deregulacija će (ako Vlada donese potrebne provedbene propise) vrijediti i za kućanstva, pa će se cijena plina koju sada određuje Hrvatska regulatorna agencija (HERA) formirati na slobodnom tržištu. Osim toga, u situaciji kad se Međimurje-plin širi na hrvatskom tržištu, a uz nekoliko pametnih akvizicija sa sličnim društvima iz susjednih županija koja bi u povoljnom razvoju planiranih događaja možda uskoro čak mogle doći "pod kapu" Međimurje- plina, tvrtka bi mogla postati pravi regionalni igrač, ne čudi interes potencijalnih "strateških partnera".

Međutim, dobri poznavatelji energetskog tržišta upozoravaju da su u pozadini cijele priče zapravo nečasne namjere ponuđača, svojevrsna "industrijska špijunaža". Naime, potencijalni kupci bi, kako, između ostalog kažu u pismu namjere,"izuzetno cijenili da im se pruži prilika da izvrše postupak dubinskog snimanja (due diligence) u društvu Međimurje-plin d.o.o." To pak znači, da bi dobili na uvid doslovno sve što se tiče poslovanja, klijenata i infrastrukture Međimurje plina. Nakon "dubinskog snimanja", bez obaveza se mogu spakirati i otići, opskrbljeni "novim znanjima" 

Koliko vrijedi tvrtka?

Knjigovodstvena vrijednost Međimurje-plina iznosi 150 milijuna kuna, međutim trenutno se radi tržišna procjena, a prema nekim pokazateljima tržišna vrijednost Međimurje-plina mogla bi iznositi respektabilnih pola milijarde kuna. Iako se u pismu namjere ne spominju konkretne brojke, iz razgovora s nekolicinom (grado)načelnika saznali smo da se barata s iznosima od oko milijun kuna za 1 posto udjela u Međimurje-plinu. Ne čudi stoga što se pojedinim načelnicima "šire oči" kad čuju da bi recimo za svojih 2 posto udjela mogli kasirati toliko novca koliko im iznose dva izvorna godišnja proračuna. Međutim, bez izmjene Društvenog ugovora i konsenzusa o eventualnoj prodaji, ta je računica za sada tek "na vrbi sviralo".

Tako će sudeći po raspoloženju među vodećim međimurskim političarima iz svih političkih opcija i ostati. Najveće udjele u Međimurje plinu imaju Grad Čakovec i Općina Nedelišće, a predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak službeno je potvrdio kako je SDP protiv prodaje jer se radi o strateškoj tvrtki. Slično misli i MDS-ovac Željko Pavlic, a Matija Posavec, predsjednik HNS-a Međimurja rekao nam je da se radi tek o jednoj u nizu ponuda koje će stizati, ali da je stvar suvlasnika kako će se postaviti prema njima. Osobno sumnja da će se o prodaji povesti ozbiljniji razgovori. Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a i aktualni ministar u tehničkoj Vladi, također je izričito protiv ulaska stranog partnera na ovo tržište, alim itekako podržava ideju stvaranja jake regionalne tvrtke okupljanjem srodnih tvrtki iz ovog dijela Hrvatske. 

Veliki igrači

Tvrtka koja je poslala pismo namjere i iza koje stoji mađarski kapital, ima osamnaest društava-kćeri u deset europskih zemalja. Bave se prodajom, veleprodajom i trgovinom prirodnim plinom, ali i energetikom, naftom, naftnim derivatima, LNG-om te srodnim gospodarskim aktivnostima. Vlasnici su najveće plinske elektrane u Mađarskoj.