Politika i gospodarstvo 23.02.2018. 21:42. Zadnja izmjena: 23.02.2018. 21:44.

Govori Zvonko Golub

Udruga antifašističkih boraca i antifašista: Zaslužujemo li mjesto u Muzeju Međimurja?

Omalovažavanja pa čak čak i kriminaliziranja antifašističke Narodno-oslobodilačke borbe u Hrvatskoj nastavilo se i u prošloj godini, iako je prošlo već gotovo već trinaest godina otkako je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o antifašizmu, rekao Zvonko Golub, predsjednik UABA-e Međimurske županije, iznoseći podatke o radu na skupštini Udruge održanoj u srijedu, 14. veljače.

Kad je riječ o održavanju spomenika antifašističke  tradicije u Međimurju stanje je povoljno, zahvaljujući dobroj suradnji s čelnicima općina i gradova  obnovljeni su mnogi spomenici. No, u nekim stvarima se čeka – Golub je istaknuo slučaj Muzeja Međimurja u Čakovcu, koji je imao odjel NOB-a, ali koji je 1991. godine potpuno devastiran. Antifašisti Međimurja očekuju da se nakon što je statička sanacija palače Zrinskih obavljena obnovi i odjel NOB-a. Očekuju da se ove godine počne i uređenjem spomen-parka nasuprot partizanskog groblja u Svetom Jurju u Trnju.

Udruga je nakon višegodišnjih istraživanja došla i do podataka o spomen grobnici Andrije Habuša, rođenog 1913. godine u Svetoj Mariji, jednog od organizatora antifašističke borbe Srbiji, palog u borbi s četnicima 1944. godine. Nadamo se da ćemo imati priliku posjetiti njegov grob u Beloj Crkvi i odati mu počast, rekao je Golub. Ove se godine navršava i 75 godina od formiranja Međimurske čete Kalničkog partizanskog odreda pa će Udruga i taj jubilej dostojno obilježiti.Donesena je i odluka o kooptiranju novog člana Upravnog odbora (Pavla Jurišića).