Pozornica 02.07.2017. 09:01. Zadnja izmjena: 02.07.2017. 09:01.

Najglumica KAM-a Anja Zanjko

'Liječim' se glumeći, a strasnim tangom hranim dušu

ANJA ZANJKO IZ KURŠANCA – NAJJGLUMICA

Za najbolju žensku glavnu ulogu ove je godine na Festivalu kazališnih amatera Međimurja nagradu primila Anja Zanjko iz Kazališne družine Štolcer Čakovec, za ulogu žene na stanici -Ta u predstavi Tko je kriv za ljubav, autorice Kristine Štebih. Anji Zanjko (31) iz Kuršanca ovo je prva predstava sa Štolcerima, no, već je dugo u kazališnom svijetu, iako samo amaterski. Arhitekt je po zanimanju te vodi vlastitu tvrtku no uvijek nađe vremena za uživanje u životu.

Tko je Ta i kako ste se snašli u ulozi Te?

- Ulogom se zapravo glumi stanje, a ne osoba i cijela je predstava u prenesenom značenju. Svi osjećaji i pojave postavljeni su u realni prostor, na željezničku stanicu, a sve je ostalo imaginarno. Ta je žena u potrazi za ljubavlju i intuicija je odradila svoje kad je trebalo tu ulogu vjerodostojno utjeloviti. Kad sam čitala tekst dobila sam osjećaj za njega i bilo mi je jasno da se radi o ženi koja je pobjegla od nekoga koga voli jer je bila povrijeđena. Tu se javlja osjećaj ponosa koji je ušao i u mene i dalje sam iz tog stanja ponosa izgovarala tekst. Čitala sam dalje, razumjela tekst pa su došle i druge stvari i osjećaji, pa dok sam odjenula kostim opet stižu treće stvari i sve to skupa napravi ulogu. Bilo je jako teško ne biti dobar pokraj ostalih glumaca iz KD-a Štolcer. Oni su predstavu toliko ozbiljno shvatili da mi je ponekad izgledalo kao da sam u profesionalnom kazalištu. Rad Dejana Buvača vrhunski je, a Kristinini su tekstovi odlični.

POČELO S MAŠKARAMA

Kazalište Vam je već dugo hobi...

- Uvijek sam bila blizu kazališta i član nekih dramskih družina, a i puno mojih prijatelja su glumci, kao i sestra. Bila sam kratko vrijeme u Pinklecima, obavezno sam sudjelovala u svim školskim predstavama i u Zagrebu sam tijekom studiranja arhitekture glumila u jednoj dramskoj skupini. S Kristinom Štebih sam imala i „gaže“ po svadbama – uletjele bi kao maškare i iz te smo šale shvatile da dobro funkcioniramo. Sad konačno i glumim u predstavi kojoj je ona autorica. Mogu reći da je gluma jednostavno izašla iz mene.

TANGO U FIRENCI

Kako se ljubav prema kazalištu uklapa u Vaš posao?

- Mislim da posao ne bi trebao biti život. Radimo ono što radimo i ono u čemu se snalazimo i u čemu smo dobri, ali mislim da si treba dati i vremena za ono što jako volimo, a ja kazalište obožavam. Osim kazalištem, plešem argentinski tango kojim se toliko intenzivno bavim da sa skupinom entuzijasta, zaljubljenika u tango, putujem po svijetu i plešem. To je skupina ljudi kojima je tango kao droga pa se zna dogoditi da sjednemo u automobil i odemo nekamo, primjerice u Firencu, gdje ostanemo par dana plesati. Sve je to potreba za umjetničkim izražavanjem - kad sam prvi puta vidjela tango više ga nisam puštala. Smatram da je tango pronašao mene, taj ples je nešto prekrasno!

Je li Vam nagrada na KAM-u izazov?

- Kao što je tijekom cijelog rada na predstavi Tko je kriv za ljubav u meni vladao mir tako i proglašenje o dobitnici nagrade nije donijelo neko posebno uzbuđenje već sam je smireno i, naravno, s veseljem prihvatila. Pozitivan osjećaj koji me od početka na pozornici tijekom ove predstave pratio doživio je svoj vrhunac primanjem nagrade. Glumim sada i u starijoj predstavi KD-a Štolcer Ne izlazi bez čarapa kao zamjena, tako da nastavljam raditi s njima.