Život udruga 10.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Za projekte udruga civilnog društva i ustanova Grad Čakovec u 2015. godini izdvaja 5 milijuna i 735 tisuća kuna

Tijekom rujna prošle godine Grad Čakovec raspisao je javni poziv predlaganje projekata udruga civilnog društva, ustanova i pojedinca u 2015. godini. Na javni poziv  pristiglo je 136 prijedloga, od čega su stručne komisije odabrale njih 114, a za te namjene će se iz ovogodišnjeg gradskog proračuna izdvojiti 5 milijuna i 735 tisuća kuna.

 

Prvi ugovori o sufinanciranju potpisani su u petak u Gradskoj vijećnici, a ostatak će biti do kraja idućeg tjedna. Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Čakovec je je prošle godine proglašen jedim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj, a tomu je  djelomično razlog i činjenica da smo od prošle godine krenuli sa novim pravilima financiranja projekata i programa. "Ugovore potpisujemo s udrugama i ustanovama  čije su prijedloge stručne komisije ocijenile kao korisne i relevantne za Grad Čakovec. Vodimo računa o potrebama građana i projektima udruga, o čemu svjedoči i činjenica da je u ovogodišnjem proračunu za oko milijun kuna povećan iznos kojim financiramo ovakve projekte i programe. Znamo da se svaka kuna koju uložimo primjerice u sport ili kulturu, višestruko vraća te da našim građanima omogućuje nove i bogatije sadržaje u Čakovcu.", rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

 

"Pristigle prijedloge podijelili smo u nekoliko kategorija, a stručne komisije su svaki pristigli projekt bodovale i ocjenjivale", rekao je zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan istaknuvši da su se komisije vodile po nekoliko kriterija. U prvom redu to je bila kvaliteta i relevantnost prijedloga za građane Grada Čakovca, dugotrajnost i značaj pojedinog projekta ili manifestacije, te o tome jesu li osigurani dodatni izvori financiranja.  Ugovorom je predviđeno da se jedan dio novca isplati prije početka provođenja projekta, a ostatak nakon predočenja Izvješća o utrošenim troškovima. Time kontroliramo namjensko trošenje sredstava, te ispunjavamo zakonske odredbe, završio je zamjenik Bogdan.

 

Tajnik Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" Dejan Buvač, koje je u ime svoje udruge potpisao Ugovor, naglasio je da ovu praksu Grada Čakovca pozdravljaju sve udruge jer im je svima važno da početkom godine znaju na koja sredstva i iz kojih izvora mogu računati. Prve ugovore, osim zbora, u petak su potpisali i Društvo "Naša djeca" Čakovec, Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog raza Međimurske županije, Udruga za autizam "Pogled", Savez osoba s invaliditetom Međimurske županije, te Udruga slijepih Međimurske županije. 

Izvor: 3115