Kolumne 13.04.2016. 14:15. Zadnja izmjena: 13.04.2016. 14:24.

Komentar Vladimira Trstenjaka

"Dobar vam jutar premijeru, ma gdje bili!"

Godina je Zrinskih. Mađari i Hrvati prisjetit će se i svečano obilježiti 450. obljetnicu turske opsade Sigeta i pogibije velikaša Nikole Šubića Zrinskoga, a kako se ono čega nije bilo na televiziji nije niti dogodilo, na Prisavlju su odlučili snimiti visokobudžetni dokumentarac o slavnim feudalnim vremenima i još slavnijoj ratničkoj povijesti Hrvata.

Televizijski pregaoci tako su proteklog tjedna teglili kamere po prijateljskoj Budimpešti i Sigetu te mrskome Beču. Siniša Kovačić uručio je potpisan bjanko ček scenaristu i uredniku Vladimiru Brnardiću, jednom od autora prošlogodišnje dokumentarno-igrane filmske domoljubne uspješnice Alka, i uz riječi „što košta da košta“ suznih očiju ispratio ekipu u glavne gradove nekadašnjih carstava.

Nisu prošla niti tri dana, a iz Beča je stigao telegram: Senzacionalno stop našli Nikolinu sablju i kacigu stop. Filmske role s ekskluzivnim snimkama hitno su preko Ljubljane poštanskom kočijom dostavljene u Zagreb i do prikazivanja spremljene u sef zapečaćen s devet pečata. Zlu ne trebalo jer ako su nepoznati lopovi mogli odnijeti hrpu eura i par kila zlata iz policijske postaje, kako se neće pomamiti za ovakvim plijenom.

Na HRT-u sasvim ozbiljno tvrde "da je u potrazi za pričom HRT-ova ekipa otkrila i snimila sablju i kacigu Nikole Šubića Zrinskoga koje se čuvaju u Beču, a o čemu hrvatska javnost gotovo ništa ne zna" i dodaju da će se ekskluzivne snimke tih vrijednih povijesnih predmeta uskoro moći vidjeti samo na Hrvatskoj radioteleviziji. Navodno je dio ekipe ostao tražiti ostatke kovačnice u starom Budimu u kojoj su iskovane uskoro najslavnije hrvatska sablja i kaciga. Evo, mi u MEĐIMURJU, ekskluzivno najavljujemo ekskluzivne snimke. Blago nama s našom HRT-om…

Lov

Za danas je na Drugome programu Hrvatske televizije najavljen početak emitiranja nove BBC-jeve serije Lov. Produkciju potpisuje produkcijska kuća Silverback Films Productions u koprodukciji s BBC Worldwide, BBC America, CCTV9 i NDR Naturfilm, a oni koji su imali prilike vidjeti neke od sedam nastavaka slažu se da se radi o sjajnom uratku. Serija je djelo izvršnoga producenta kod nas već prikazanih serija Planet Zemlja i Ledeni planet, koje smo imali priliku gledati na našim televizijama, a prati vječne borbe grabežljivaca i njihova plijena u prirodi.

Mirjana se vratila kući

Nakon teškog pečalbarskog života na Al Jazeeri Balkans, Mirjana Hrga vratila se kući. Priznajem, puno mi je gledljivija od nervoznog Igora Bobića, glavnog urednika RTL-ovog Informativnog programa, umjesto kojeg Hrga od proteklog ponedjeljka vodi RTL Danas. Bobić se navodno više neće pojavljivati na malim ekranima, a "glave" ga je došlo stalno igranje penkalom pred kamerom. Loše navike koja je iritirala gledatelje Bobić se nije mogao osloboditi.

'Allo 'Allo !

Na RTL se vratila i vesela ekipa britanskog sitcoma 'Allo 'Allo!, koju predvodi nenadmašni „heroj“ francuskog pokreta otpora Rene Francois Artois, vlasnik kafića u okupiranom Nouvionu. Teško je ne voljeti te likove, a ja si ne mogu pomoći da se kad vidim, (zapravo, čujem) poručnika Crabtreea, britanskog špijuna prerušenog u francuskog žandara, ne sjetim našeg premijera Tihomira Oreškovića i njegove, u početku možda i smpatične, ali sada već polako iritantne borbe s jezikom i google prevoditeljem. Dobar jutar premijeru, ma gdje bili.

Crne rupe zagrebačke

U jeku afere s policiji ukradenim zlatom i eurima, zbog koje se našim čuvarima reda i zakona smijalo pola Europe, a druga polovica dosta dugo nije bila sigurna je li to bilo zaozbiljno ili se radilo o zakašnjeloj prvoaprilskoj šali, sasvim ozbiljno su se počela postavljati pitanja tko je zapravo kome smjestio? Jer, do jučer nesmjenjivi šefovi policije, čije je smjene ultimativno tražio Tomislav Karamarko, odjednom su se našli na brisanom prostoru…

Nekako u isto vrijeme po zagrebačkim prometnicama počele su se otvarati rupe. Bilo je gotovo dirljivo gledati gradonačelnika Milana Bandića kako se trudio baš svakom novinaru objasniti što se događa. Bože, koliko taj čovjek bezvezarija može izgovoriti u jednom dahu. I to pred kamerama.