Kolumne 24.03.2016. 12:52. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 14:38.

Prozor u svijet

Kolumna: Mali korak za televiziju, ali velik za Domovinu

Nova idološka metla bez milosti mete Prisavljem. Nakon što je "pao" glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman, a za njim i ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Saša Runjić, na meti se našla predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Vrhunska profesionalka i dama, pred kojom se u pokušaju uličnog puča u svoj svojoj veličini nedavno sramotno ustobočio osuđeni diler kokainom i nova referentna mjera za domoljublje Velimir Bujanec, također će uskoro morati otići. Jer su tako odlučile nove moralne vertikale skrivene u sjeni prvogpodpredsjednika, naoko zaogrnute plaštom domoljublja.

Ali ne radi se tu o domoljublju, radi se o raspodjeli plijena, koji će se nakon zauzimanja pozicija dijeliti medijima bliskim njihovoj političkoj opciji. U svojoj prvoj izjavi, nakon što je 79 saborskih zastupnika glasalo za njegov izbor, v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić naglasio je kako očekuje da Hrvatska radiotelevizija kao javni servis bude otvorena prema svim skupinama u društvu, ali i da štiti hrvatski nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu uz dodatni angažman zaposlenika kako bi se podigla razina profesionalnosti, a sve u cilju objektivizacije medijskoga izvješćivanja. Dobro onda. Do sada jer HRT valjda bila nenacionalna, neprofesionalna i potpuno neobjektivna. Pitanje je samo kako je Siniša na toj i takvoj televiziji, baš kao i Jozo Barišić, Kovačićeva desna ruka zadužena za program, tako daleko dogurao. Stvar je valjda u objektivizaciji. Prvo i najvažnije što je Siniša učinio, bilo je vraćanje crvenih „kockica“ na logotip HRT-a. Bio je to malen korak za Sinišu, ali jamačno jako velik za Domovinu. 

Igre gladi

Zapravo ništa se neočekivano na HRT-u nije dogodilo. Sve je to unaprijed najavljeno. Na svijetlo dana iz drugog plana dolaze nova lica, u sjenu odlaze dosadašnja. Katarina Periša Čakarun nova je šefica Informativnog medijskog servisa umjesto Lamije Alečković, umjesto Igora Tomljanovića na mjesto glavne urednice HTV-a 1 dolazi ružica Renić Andrijanić, iako se danima pričalo kao je to mjesto rezervirano za Katju Kušec, sa čelne pozicije na HRT 3 odlazi Dean Soša, na HRT2 Bruno Kovačević

Desant na Drvar

Ministar kulture Zlatan Hasanbegović, furiozno je krenuo u obračun s ideološkim neistomišljenicima, a javna televizija kruna je njegova desanta na medije. Pala je nešto prije nego će se to dogoditi Hrvatskoj izvještajnoj ageneciji (HINA) . Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je vrlo ozbiljno na bezobzirno zauzimanje pozicija radi pripreme zauzdavanja medijskih sloboda, a kad su ga novinari potali što mu znači taj desant na medije- Hasanbegović je posprdno ispalio da je to desant na Drvar. Za one koji to nisu učili u povijesnim udžbenicima, u Drugom svjetskom ratu Nijemci su u velikoj akciji Konjićev skok pokušali uhvatiti Tita. Tito im je, naravno, zbrisao, a nacisti su popušili rat. Na HRT 2 je dan nakon Hasenbegovićevog ispada, na HRT 2 prikazan film Željezno nebo, u kojem se skupina nacista koja je nekim čudom preživjela na tamnoj strani mjeseca, sada kao suprrasa vraća porobiti zemlju. I opet su, naravno, popušili…

Bez veze

Spreman sam se u gajbu piva okladiti se da će iduće žrtve televizijskih Igara gladi, i to vrlo brzo, biti humorističke emisije Bez veze Danijele Trbović i Montirani proces ekipe News Bara. Osim ako, a nadam se da neće, jezičava Danijela i news Barovci ne progutaju knedlu i nađu nove mete za sprdanje. Jer ovi s kojima se trenutno sprdaju ne razumiju satiru, a sebe doživljavaju svetim kravama. Jadno je društvo koje se ne može nasmijati na svoj račun. Nisu ni oni bivši bili puno bolji, ali ovi kao da rođeni za humoristički serijal za koji ne treba pisati scenarij. Komedija se odvija pred našim očima, s obje strane markova trga i na Pantovčaku. Bez veze.