Kolumne 10.09.2017. 21:36. Zadnja izmjena: 10.09.2017. 21:41.

Piše Bojana Španiček Kanoti

TV kolumna: Osmijeh na Kornatima, štikla u uraganu

Deset je godina prošlo otkako se jedna rutinska intervencija gašenja požara pretvorila u najveću mirnodopsku tragediju koja  je pogodila našu zemlju. Trinaestoro vatrogasaca otišlo je tog 30. kolovoza 2007. godine na otok Kornat, kući se vratio samo jedan, s teškim posljedicama. Tog su su dana nepotrebno izgubljeni životi, nečija djeca, očevi, supruzi... a na vidjelo su isplivale sve bolesti sustava koje se, uvjerili smo se u to i ove godine, srećom bez ovakvih žrtava, do danas nisu izliječile.

Najgore je to što se odgovori na pitanje što se uistinu dogodilo vjerojatno nikad neće saznati. Eruptivni požar, jedino službeno pojašnjenje, ili ipak zaostala NATO-va bomba ili gorivo iz probušenog spremnika helikoptera... pitanja je previše, odgovora premalo. I ništa ih vratiti ne može, no obitelji, sve dok ne dobiju barem donekle smisleno objašnjenje, neće moći nastaviti sa svojim životima. Prvo pitanje s kojim se ujutro bude i s kojim uvečer liježu već je deset godina - zašto smo pokopali svoje najmilije i tko će za to odgovarati?

Kako odoljeti masama

Obvezala se odgovorima ublažiti dubinu njihove boli i Kolinda Grabar-Kitarović, prva na predsjedničkoj dužnosti koja je posjetila mjesto stradanja. - Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo, ako treba i da cijeli postupak krene ispočetka, kazala je na obilježavanju tragedije.

No, više od predsjedničinih riječi, javnost su zaokupile fotografije razdragane Kolinde koja s Kornata maše uz osmijeh razvučen od uha do uha. Internetska masa požurila se fotografiju brže bolje plasirati u javnost, ističući neprimjerenost ovakvog ponašanja. Iživljavanje je pokušao prekinuti načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin, igrom slučaja SDP-ovac. - Kao čovjek koji je od početka uključen u događaje oko tog nesretnog dana, smatram da nije potrebno kritiziranjem jedne usputne fotografije zasjenjivati značenje ove komemoracije i predsjedničinog posjeta, oglasio se putem društvenih mreža.

Sporna fotografija, navodno, nije nastala na spomen-području već na obali gdje se predsjednica trebala ukrcati na brod. Dočekalo ju je tamo, prenose neki mediji, mnoštvo ljudi koji su se s njom htjeli fotografirati. A Kolinda tome, znamo, ne može odoljeti, u kakvoj god situaciji se nalazila.

Uragan Barbie

Očito je to nekakva predsjednička boljka, ni Donald Trump ne može se, čak ni u jeku najveće katastrofe u SAD-u u posljednjih desetak godina, nadiviti masi obožavatelja koji su ga došli pozdraviti kad je sletio u Texas. U gradu Corpus Christiju, tako blizu ali tako daleko od izravne ugroze od poplava koje je prouzrokovao uragan Harvey, Trumpa se više dojmio golem odaziv njegovu posjetu nego li stvarno stanje i pomoć koja se od njega očekuje i koju je dužan pružiti.

A i njihovi su interneti poludjeli kad je u takvom katastrofom pogođeno područje prva dama Melania stigla u skupocjenim visokim i tankim potpeticama, primjerenim za kakvu gala večeru, ne i za posjet ljudima koji su izgubili svoje domove. Nije dugo trebalo da joj nadjenu novu titulu, uragan Barbie, a nije štetu puno umanjila ni kad je kasnije obula tenisice. Kolinda je tu, recimo, u startu bila pametnija pa je na Kornate otišla u primjerenoj obući, gotovo i bez šminke. Naravno da u jeku velike nevolje ili za tužnih obljetnica (ne)primjerenost odjeće ili obuće ne bi trebala biti prioritetan problem. Ali da bi dužnosnici takvog ranga ipak morali malo više promišljati o svojem ponašanju u takvim teškim situacijama, mogli bi - i Melania je mogla odmah stići u tenisicama, a Kolinda je već trebala naučiti svladavati uzbuđenje pred širokim masama.

Čini se da sam i HRT-ove vođe dobro procijenila prošli tjedan, doista su se krenuli boriti s najvećim problemima našeg javnog servisa - jesen započinju lovom na zločince i falsifikatore koji su nepovratno ukaljali ugled velevažne institucije. Društvenim se mrežama, naime, proširila montirana fotografija iz Dnevnika, na kojoj u informacijskoj trakici umjesto Kod Lošinja opažena dva kita, stoji Kod Lošinja opažena velika kita. Zgroženi tim prostačkim pokušajem da se okalja javni i sveti servis, HRT-ovci su bržebolje najavili da će "pokrenuti pravni postupak protiv odgovornih za falsificiranje spomenutih podataka te protiv odgovornih za njihovo objavljivanje i dijeljenje". Jer doista, jedna nepostojeća kita opažena kod Lošinja doista može ukaljati ugled HRT-a, više od svih zlouporaba položaja, uhljebljivanja podobnih i pogodnih, jednostranačkog povlađivanja i milijuna i milijuna našeg novca koji nestaju u toj televizijskoj rupi bez dna.

VIJENAC: RTL DANAS - RTL, od ponedjeljka do nedjelje, 18:30

'Smijenilo' Mirjanu Hrgu! Ne ulazeći u razloge RTL-ovih šefova, drago mi je što je više nećemo gledati kao voditeljicu  središnje informativne emisije - žena ima ozbiljnih problema u govoru, najviše sa zvučnim i bezvučnim suglasnicima. Požar tako u njezinu izgovoru postaje pošar, a npr. zagrebački sagrebački. Da na svaku pogrešku popijete koju, kraj emisije ne biste dočekali trijezni.

KAKTUS: Nad lipom 35 - Nova TV, kad god upalite televizor

Televizijska shema ispunjena isključivo sapunicama i TV prodajom kod mene ne bi ispunila uvjete za dobivanje koncesije. A kad god naletite na taj kanal, evo šaljive družine iz Lipe. Otrcano i negledljivo, bilo i ostalo.