Kolumne 01.02.2016. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Prozor u svijet

TV na hrvatski način: Baraka 85 g

Zbog barake izgrađene na jednoj samoborskoj ledini, u Banskim je dvorima puna dva dana trajala talačka kriza, a HRT, RTL i NOVA TV bile su u stanju visoke pripravnosti. Gomile novinara utaborile su se pred vratima Vladine zgrade u očekivanju brzog (raz)rješenja. Ali ne, zatočilo nam premijera Tihomira Oreškovića, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i potpredsjednika Božu Petrova na puna dva dana, samo s jednim ciljem – da pokušaju legalizirati samoborsku baraku, kbr. 85 g. Dežurni televizijski urednici trljali su ruke jer nisu morali izmišljati “toplu vodu” u ovo hladno, zimsko vrijeme, a promrzli novinari po Markovom su trgu psovali vlastitu sudbinu. Na brzinu sklepana daščara, “službena adresa” ministra branitelja Mije Crnoje, zahvaljujući novinarima jednog portala, postala je preko noći najpoznatija hrvatska građevina, a sa svakim novim satom trajanja komedije oko pokušaja opravdavanja neopravdivog, priča je dobivala razmjere neviđenog političkog skandala. Dok je javnost sa zanimanjem čekala da se iz dimnjaka dvora u kojima je umrežena “kardinalska” trojka Karamarko, Orešković, Petrov, odlučivala odlazi li, ili ostaje, tek nekoliko dana ranije imenovani ministar, konačno vine bijeli dim, Tihomir Orešković iz svih se snaga trsio hrvatskojjavnosti dokazati da je stvarno “slučajni” premijer. Nakon punih 19 sati pokušaja “legalizacije” barake 85 g, zaključeno je da će odluku o ostanku, ili smjeni ministra obrane donijeti vanjski pravni stručnjaci (!). Bože, odlučuje li ovaj čovjek o bilo čemu? Na baraci 25 g, izgrađenoj na jednoj ledini u Samoboru, pala je vjerodostojnost Timova tima. Pita li se čovjek makar noću, u toplom bračnom krevetu, što mu je sve ovo trebalo? Još se nije stišala galama oko ministra obrane, već se traži smjena ministra kulture... Kada ćemo se početi baviti važnijim problemima?

Za dom spremni zbog medijskih sloboda?

Čak su i branitelji iz šatora u Savskoj, koji su dan ranije u zlokobnoj
koloni od pet tisuća ljudimarširali pred zgradu Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj 31, “otpisali” svog ministra i poručili premijeru da neće u rat zbog njega. A ta se petisućeglava gomila, predvođena novinarom Velimirom Bujancem i nekim čudnim likovima - uz podršku potpredsjednika Sabora, HSP-ovca Ivana Tepeša i povike “Za dom spremni”, obrušila na jednu ženu i gospođu, vrhunsku novinarku Mirjanu Rakić. Navodno zbog slobode riječi i medijskih sloboda. “Performans” u kojem Bujanec, pravomoćno osuđen zbog posjedovanja kokaina kojim je plaćao prostitutke, uručuje kapu s četničkom kokardom Mirjani Rakić, bio je jedan od degutanijih prizora koje smo u posljednje vrijeme mogli vidjeti na našoj televiziji. Tepeš se kasnije “pravdao” da je na skupu bio u svojstvu običnog građanina, da će sutra na sličnom skupu možda biti u nekom drugom svojstvu... Ne ide to tako. Gledao sam Tepeša u emisiji Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića i bio sam ugodno iznenađen njegovim nastupom i stavovima, učinio mi se kao razuman čovjek. A onda ovo.

Uskoro neće biti nezaposlenih u Hrvatskoj 

Dogodilo se čudo! Hrvatska će uskoro biti zemlja bez nezaposlenih jer će ova Vlada zaposliti najmanje  milijun i pol ljudi. U Dnevniku smo čuli da novi ministri vape za svježim kadrom, da su im ministarstva potkapacitirana, da hitno trebaju novu radnu snagu. Svako ministarstvo ima toliko slobodnih radnih mjesta da će se vrlo brzo nezaposlenost smanjiti na nulu. Dapače, morat ćemo uvoziti radnu snagu jer, uz vojsku nezaposlenih, novi ministri tvrde da će teško naći dovoljan broj kvalitetnih ljudi. Ako smo mogli dobiti premijera iz uvoza, zašto ne bismo mogli uvesti stotinjak, ili tisuću službenika. Tako se to radi. Na Novoj TV su javili da tisuće novoj vlasti podobnih kadrova već čeka u “niskom startu” da zauzme prazna mjesta.

Izdajnica

Nakon domovnice, zdravstvene iskaznice i vozačke dozvole, Hrvati su dobili i izdajnice, dokument koji potvrđuje da je upisani građanin čistokrvni hrvatski izdajnik. Osim izdajnice, društvenim se mrežama neviđenom brzinom proširio i neslužbeni Registar izdajnika koji se u nekoliko dana napunio tisućama “dobrovoljnih izdajnika”. Nevažno je li zbog toga što je (izdajnik) gledao zvijezde na nebu, ili pio crvenu bevandu, ili što se nije rodio 1991... izdajnica je po meni jedno od najboljih reakcija civilnog društva na prijeteće ideološko sivilo koje se nadvilo nad Hrvatsku. Javno, preko televizijskih ekrana, dio vlasti najavljuje razne registre, lustracije, a najdalje je, zasad, otišao HDZ-ov saborski zastupnik Željko Glasnović koji je u saborskoj raspravi zatražio lustraciju u medijima za koju je rekao da su najveća prepreka istinskoj demokraciji u Hrvatskoj. Novinari - izdajnici. Dobro onda.