Kolumne 05.12.2017. 23:18. Zadnja izmjena: 05.12.2017. 23:18.

Piše Andreja Šmitran

Zašto studenti moraju skupiti sve 'pokemone'?

Nova akademska godina se zahuktala. Veseli ptići napustili su roditeljsko gnijezdo i proživljavaju najljepše razdoblje svog života. Mnogim roditeljima taj period zna biti posebno težak jer im glavobolje zadaje čarobiranje kako dodatno rastegnuti ionako preopterećen kućni budžet. Tu kao veliki "dobročinitelji" nastupaju gradovi, općine, županije, država pa i pojedina privatna poduzeća koji s nekoliko stotina kuna stipendije nastoje barem malo rasteretiti roditelje i motivirati studente na završetak studija. Stipendije bi, logično, budućim akademski obrazovanim građanima i njihovim obiteljima trebale olakšati život, no, nedavno raspisani natječaji za njihovu dodjelu od pojedinih međimurskih općina odaju dojam da su naši međimurski čelnici odlučili napraviti upravo suprotno – zagorčati im život suludim zahtjevima i dostavom nepotrebnih dokumenata, potvrda, zamolbi i izjava.

Primjerice, student iz Šenkovca koji živi s majkom zaposlenom u privatnom poduzeću, ocem koji ima otvoren obrt, sestrom srednjoškolkom i bratom studentom, Općini mora dostaviti najmanje 11 dokumenata. Osim onoga što je realno gledajući jedino bitno – potvrde fakulteta o redovom upisu i eventualnog prijepisa ocjena, student mora dostaviti sljedeće: kratki životopis, izjava kojom potvrđuje da ne prima ni jednu drugu stipendiju, izjava o suživotu s članovima zajedničkog domaćinstva, preslika osobne iskaznice, potvrda sestrine škole, potvrda bratova fakulteta, potvrda majčinog poslodavca o presjeku plaće za zadnjih šest mjeseci, kao i porezno razrješenje o razrezu poreza za prethodnu godinu očevog obrta. Ukoliko otac nema prijavljen obrt, već tvrtku, nužno je priložiti prijavu poreza na dobit za prethodnu godinu i izjavu o vlasničkom udjelu.

Ne daj Bože da s vama živi i nepokretna baka jer ćete morati skoknuti i do Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po potvrdu o visini njezine mirovine. Ništa bolje nećete proći ni kao dijete rastavljenih roditelja jer u Općini moraju imati i fotokopiju rješenja o rastavi te izjavu o redovitosti plaćanja alimentacije. No, i to nije sve! Općina Sveti Juraj na Bregu na svoj je popis dodala još nekoliko "sitnica": potvrde o prebivalištu svih (!) članova domaćinstva, rješenje Porezne uprave o visini dohotka za oba roditelja za cijelu prethodnu godinu, potvrda Centra za socijalnu skrb u slučaju da je roditelj korisnik socijalne pomoći, eventualna potvrda Ministarstva obrane o najmanje 90 dana provedenih u Domovinskom ratu te potvrda o mirovini sa zaštitnim dodatkom...

Zapitali smo se - čemu te sve silne potvrde zapravo služe? Spomenute općine nemaju limitiran broj studenata koje će u akademskoj godini stipendirati poput Općine Orehovica koja je - sukladno svojim proračunskim mogućnostima, raspisala natječaj za samo tri stipendije. Sredstva, dakle, nisu problem. Drugo realno objašnjenje moglo bi biti da općina daje prednost kandidatima slabijeg imovinskog statusa, a oni koji dolaze iz bogatih obitelji ispadaju iz igre, s obzirom da tražena dokumentacija daje detaljan uvid u financijsku potkovanost svih članova domaćinstva. Odgovor koji smo dobili iz Općine Šenkovec glasi:

Prva godina je test za studente i zato njima ne dodjeljujemo stipendije, ali kasnije nikoga ne diskriminiramo. Svi redovni studenti koji su dosad uložili zahtjev, ostvarili su pravo na stipendiju.

Slijedom navedenog, opravdanog razloga za kompliciranje, gubljenje vremena, izostajanje s posla i čekanje u redovima na policiji, Poreznoj upravi, ispred studentske referade, na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Zavodu za zapošljavanje, Centru za socijalnu skrb, Ministarstvu obrane (...) - nema. Očigledno je na djelu ponovo pokemon manija, samo što se umjesto 'pokemona' ovaj put skupljaju – dokumenti.