Politika i gospodarstvo 28.04.2016. 10:48. Zadnja izmjena: 28.04.2016. 11:02.

Projekt Dynamic Light

Čakovcu 800 tisuća kuna za pilot projekt dinamičkog upravljanje LED rasvjetom

Od preko šest stotina prijavljenih projekata na Interreg Central Europe, projekt Grada Čakovca i MENEA-e, pod nazivom Dyinamic Light među 35 je odabranih koji će biti sufinancirani. Ukupna vrijednost čakovečkog dijela projekta je oko 800 tisuća kuna. 

Projekt pod nazivom Dynamic Light koncentrira se na smanjenje emisije CO2 te povećanje energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti. Naime, javna rasvjeta uzrokuje otprilike 6% ukupne globalne emisije CO2. Grad Čakovec već godinama zamjenjuje zastarjela rasvjetna tijela učinkovitijima, no nedostaje strateški pristup kako bi se zamijenila rasvjetna infrastruktura. Dinamična rasvjeta ima potencijal za još veću energetsku učinkovitost, no zbog većih početnih ulaganja dosad nije postavljana na čakovečkom području. Zahvaljujući ovom projektu, Čakovec će biti jedan od prvih hrvatskih gradova gdje će se izvesti ovakav oblike rasvjete.

Kako je u projektu prijavljeno da će se dinamička rasvjeta postaviti u ulicama u užem središtu grada, Čakovec će predložiti da se ona izvede u Perivoju Zrinskih. Za tu lokaciju gotov je projekt, a obnova i osuvremenjivanje javne rasvjete planira se već više godina. Osim novih LED rasvjetnih tijela, dinamička rasvjeta omogućit će znatne uštede električne energije, te rjeđe mijenjanje sijalica.

Zanimljivo je da su MENEA i Grad Čakovec dvoje od ukupno samo 34 partnera iz Hrvatske. U izuzetno teškoj konkurenciji, naša prijava je prošla, a Grad Čakovec punopravni je partner u projektu. To omogućuje i plaćanje većeg dijela plaće jednog djelatnika Gradske uprave na teret projekta. Provedba projekta započinje 1. lipnja 2016., a trajat će tri godine, Inače, ukupni proračun svih projekata na razini EU je 3.758.993,55 eura, a budžet Grada Čakovca iznosi 105.980,00 eura.

Izvor: David Vugrinec