Politika i gospodarstvo 24.06.2016. 13:53. Zadnja izmjena: 24.06.2016. 13:54.

Prisjetimo se stradalih

Čestitka gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača povodom Dana državnosti

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Prije četvrt stoljeća, odlukom Hrvatskog Sabora, naša zemlja započela je konačni  proces odvajanja od Jugoslavije i uspostave potpune državne suverenosti i neovisnosti. U krvavom ratu koji je uslijedio i u kojem su mnogi izgubili živote ili se još uvijek vode kao nestali, hrvatski je narod, isključivo svojim snagama izvojevao pobjedu. Danas je naša zemlja slobodna i demokratska država, članica Europske unije.

Sve to postignuto je u najvećoj mjeri zahvaljujući nacionalnom jedinstvu, iskazanom i tijekom Domovinskog rata, ali i u referendumu koji je prethodio Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti. Čakovčani i Međimurci onda, kako i mnogo puta prije u povijesti, stali su na branik domovine. Iako se kod nas nisu vodile veće borbe, mnogi naši sugrađani dali su svoje živote za slobodu Hrvatske. Od Vukovara, preko zapadne Slavonije, Pokuplja, sjevera Dalmacije, pa sve do Dubrovnika, sudjelovali su u svim bitkama, te su mnogi od njih dali i svoje živote.

Vrijeme čini svoje, ti događaji polako postaju povijest, stoga svi mi stalno trebamo ponavljati i prisjećati se da su za našu zemlju prolivene rijeke krvi i da su u njene temelje ugrađeni mnogi životi. Posebno je te činjenice važno prenositi na djecu i mlade, jer zahvaljujući našim precima koji se nisu bojali otići u ratove, oni danas žive u slobodi!

 

Sretan Vam  Dan državnosti!

 

gradonačelnik

Stjepan Kovač“