Politika i gospodarstvo 23.06.2016. 10:00. Zadnja izmjena: 23.06.2016. 10:12.

Položeni vijenci

Dan antifašističke borbe obilježen diljem Međimurja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

U srijedu, 22. lipnja obilježen je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju, te kod Spomen-obilježja svim poginulima u 2. Svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju uz prigodnu povorku i pratnju limene glazbe. Župan Matija Posavec istaknuo je pritom kako je upravo antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta, te da su sloboda govora, pravo na rad i dostojanstven život bez diskriminacije univerzalne vrijednosti koje trebamo baštiniti i zbog kojih su se žrtvovali naši prethodnici.

Svečanost su organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a povorci su se pridružili i predstavnici Policijske uprave Međimurske, Ureda za obranu Čakovec, Društva „Josip Broz Tito“, kao i brojni drugi građani. Svijeće su uz župana podno svih spomenika položili i njegov zamjenik Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, te saborske zastupnice Štefanija Damjanović i Dragica Zgrebec. Svoje poštovanje prema žrtvama fašističkog režima iskazali su i predstavnici Grada Čakovca, zamjenik gradonačelnika Mario Medved i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat. Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije pridružio se i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, koji je napomenuo da ako ne želimo da mladi nastave odlaziti u inozemstvo, ako želimo opstati kao društvo i nastaviti dostojanstveno živjeti, moramo početi više misliti na boljitak i razvoj.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub je naglasio kako je Republika Hrvatska osnovana na temeljima antifašizma,bez obzira što joj to danas, 75 godina kasnije, neki pojedinci osporavaju, a zaključio je kako će, bez obzira na one koji žele mijenjati tijek povijesti, antifašistička tradicija ostati hrvatska konstanta i čvrsti temelj naše države.

Izvor: mb