Politika i gospodarstvo 21.05.2016. 09:15. Zadnja izmjena: 21.05.2016. 09:19.

Lokalni izbori

Ivan Vrdoljak sa suradnicima u posjeti međimurskom HNS-u

U četvrtak, 19.svibnja, u radnom posjetu međimurskoj županijskoj organizaciji HNS-a boravio je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak sa suradnicima. U njegovoj su pratnji bili i HNS-ovi dužnosnici u lokalnoj i regionalnoj samoupravi i saborski zastupnici s području stranačke regije sjeverozapad. Tema sastanka koji je imao s aktivom članova stranke, nositelja dužnosti u našoj Županiji i lokalnoj i mjesnoj samoupravi, bile su pripreme za lokalne izbore 2017. godine. Uz sastanak je održana i konferencija za novinare na kojoj su govorili Matija Posavec, predsjednik županijske organizacije i Središnjeg odbora stranke, Predrag Štromar, zamjenik predsjednika stranke, i sam Vrdoljak.

Posavec je rekao da za HNS u Međimurju pripreme za izbor neće imati neki određeni početak jer imaju kontinuitet u radu njegovih članova, nositelja dužnosti u lokalnoj samoupravi. U suradnji u nastupu na izborima prednost će imati dosadašnji partneri u uspješnom obnašanju vlasti, rekao je. Štromar je istaknuo da bi predloženo smanjenje sufinanciranja prijevoza učenika bilo kobni udar za ruralni razvoj koji se inače ističe kao cilj – obrazovanje djece iz rubnih dijelova županija ovisi o tome mogu li roditelji podnijeti trošak prijevoza svoje djece u školu. HNS će stoga u Saboru zatražiti da se sufinanciranje prijevoza učenika zadrži na 75 posto cijene.

Vrdoljak je istaknuo dvije HNS-ove zakonodavne inicijative koje idu u smjeru decentralizacije poslova države, kad već takvih inicijativa nema od Vlade, kako je rekao. HNS predlaže da se u raspodjeli naknade za uređenje voda i vodnog doprinosa udio lokalne samouprave sa sadašnjih 5 posto podigne na 30 posto – na lokalnoj se razini najbolje znaju rizici od poplava i prioriteti u zaštiti od njih, rekao je. Druga je prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojim bi se jedinicama lokalne samouprave prepustilo upravljanje državnom imovinom na njihovom području koja nema doista bitan značaj za državu. Dodao je da ovakvi radni posjeti imaju značaj izmjene iskustava – u Hrvatskoj ima značajnih razlika u uspješnosti upravljanja lokalnom i regionalnom samoupravom, a uz isti zakonski okvir i pod istim ministrima. Ovime želimo pomoći da i drugi u Hrvatskoj budu uspješni kao sjeverozapad, rekao je.