Politika i gospodarstvo 01.10.2019. 12:09. Zadnja izmjena: 01.10.2019. 12:14.

Izvanredna konferencija za novinare

Matija Posavec izašao iz HNS-a

Međimurski župan Matija Posavec od ponedjeljka više nije član HNS-a. Nakon što je ranije podnio ostavku na sve funkcije u HNS-u, jučer je podnio ostavku i na mjesto predsjednika ŽO HNS-a Međimurske županije. Odluku o definitivnom odlasku iz stranke, Posavec je objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj danas, 1. listopada u atriju Staroga grada. Izlaskom iz stranke, Posavec će funkciju župana ubuduće obnašati kao "nezavisni",  a stranku u Međimurju će do unutarstranačkih izbora najvjerojatnije voditi jedno od dvoje dopredsjednika - Nenad Hranilović (direktor Međimurje plina), ili Ljerka Cividini (ravnateljica Županijske uprave za ceste).  

Matija Posavec bio je nositelj HNS-ove liste za izbore za EU parlament, a sve do nedavno bio je najozbiljniji kandidat za nasljednika Ivana Vrdoljaka na mjestu predsjednika stranke. Do konačnog razlaza sa bivšom strankom došlo je zbog inzistiranja M. Posavca na izlasku HNS-a iz Vlade i koalicije sa HDZ-om, odlasku dosadašnjih HNS-ovih čelnih ljudi, te raspisivanju unutarstranačkih izbora u kratkom roku. 

Prvi test o tome kako će se međimurski HNS-ovci postaviti prema svojem dojučerašnjem predsjedniku, Posavec će imati već ovaj četvrtak na sjednici Skupštine Međimurske županije na kojoj će se između ostalog, naći polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, prvi rebalans proračuna, izmjene prostornog plana...

Danas u Čakovec dolazi kompletan vrh HNS-a kako bi dogovorili način daljnjeg funkcioniranja stranke u Međimurju nakon izlaska Matije Posavca iz HNS-a.