Politika i gospodarstvo 23.01.2018. 15:38. Zadnja izmjena: 23.01.2018. 15:41.

Potpora školovanju

Međimurska županija dodijelila stipendije djeci branitelja

- Svaka je potpora vrijedna i dragocjena kada je uložena u znanje, obrazovanje i nas mlade, a mi ćemo se potruditi da vam se svojim daljnjim rezultatima, trudom i uspjesima višestruko odužimo za svaki projekt, podršku i ulaganje poput ovog, rekao je, između ostaloga, Leon Vrček, maturant Gospodarske škole Čakovec u svom govoru kao jedan od 63 učenika, stipendista koji su na prigodnoj svečanosti u zgradi Scheier osobno primili ugovore za stipendije, kao djeca hrvatskih branitelja.

Međimurska županija na različite načine financira rad svojih udruga hrvatskih branitelja, ali isto tako veliku pažnju i brigu pridaje njihovoj djeci. Ovo su stipendije koje se dodjeljuju na godišnjoj razini u iznosu od 3.000,00 kn, a iako je ugovorom definirano da će se isplaćivati u mjesečnim anuitetima od 300 kuna kroz školsku godinu 2017./2018., njihov domaćin župan Međimurske županije Matija Posavec obradovao ih je činjenicom da su im sredstva već danas na računu kako bi što lakše i uspješnije zaključili školsku godinu, a neki i svoje srednjoškolsko obrazovanje kao učenici završnih razreda.

- Ovakva vrsta podrške, stipendije i prijema, s jedne je strane izraz našeg poštovanja i cijele zajednice u Međimurju prema hrvatskim braniteljima i njihovom doprinosu i žrtvi , a s druge strane poticanje obrazovanja. Okupili smo 50 obitelji, 63 srednjoškolca koji će dobiti stipendije za koje izdvajamo 189 tisuća kuna, rekao je pritom župan Međimurske županije, županije koja prema službenim podacima Ministarstva financija najviše izdvaja upravo za stipendije i obrazovanje. Svima je ugovore uručio zajedno sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, te pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Brankom Sušecom.

- Ovo je još jedan korak da pokušamo motivirati naše srednjoškolce da danas sutra kada završe svoje školovanje ostanu u svom Međimurju, gdje će imati siguran posao i pristojnu plaću, ali i kao motiv da drugi slijede naš primjer ulaganja u obrazovanje, zaključio je župan Posavec. Spomenimo kako je učenica 3. razreda Srednje škole Prelog Dora Radmanović prilikom svečanosti dodjele interpretirala prigodnu pjesmu.