Politika i gospodarstvo 24.02.2016. 12:46. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Prvi od novih ministara u Međimurju

Ministar zaštite okoliša i prirode RH na radnom sastanku u Međimurskoj županiji

„Iznimno mi je drago što smo danas u Međimurskoj županiji koja je predvodnik u pogledu sustava gospodarenja otpadom jer se upravo ovdje može doći vidjeti kako taj sustav može biti unaprijeđen“, izjavio je novi ministar zaštite okoliša i prirode, dr.sc. Slaven Dobrović, prilikom svog dolaska u Međimursku županiju gdje ga je dočekao međimurski župan Matija Posavec. Dobrović je tako prvi ministar novog saziva Vlade Republike Hrvatske koji je posjetio našu županiju, u sklopu čega je održan i radni sastanak kojem su, uz župana, prisustvovali njegovi zamjenici Zoran Vidović i Sandra Herman. Župan Posavec pritom je istaknuo posljednje podatke koje je objavila Agencija za zaštitu okoliša, a prema kojima se Hrvatska trenutno nalazi na 16% udjela odvojeno sakupljenog otpada, dok je Međimurska županija daleko ispred s 40%. „To je pokazatelj da se sustav može učinkovito posložiti, a Međimurje se u tom smislu može i mora koristiti kao primjer ostatku zemlje jer bi i cilj Hrvatske trebao biti da dostigne taj standard u narednom razdoblju“, naglasio je Posavec te dodao kako je uspostava efikasnijeg sustava odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada nužnost ne samo zbog ispunjenja zakonskih obaveza, već i kako bi se zadovoljila visoka razina zaštite okoliša i uporaba materijala proizvedenih iz biootpada koji su sigurni za okoliš. Ministar je uzvratio kako je upoznat s dobrom praksom rada Međimurske županije u svim segmentima pa tako i u smislu gospodarenja otpadom te napomenuo kako je odgovornost svih prema građanima i pogotovo djeci izgraditi sustav koji će biti održiv i koji će omogućiti da oni mogu bezbrižno uživati u onome što im ostavimo.

Ministru je predstavljena problematika pojedinih općina u Međimurju, a istaknut je ponajviše problem skupljanja otpada u romskim naseljima. Ministar je rekao kako je upoznat s istim te da se slaže da je tu situaciju potrebno hitno razmotriti i riješiti jer u tom segmentu ne mogu postojati povlašteni slučajevi. Također je najavio kako će se sustav gospodarenja otpadom temeljen na velikim centrima revidirati jer se Strategija iz 2005., kao i Plan iz 2007. godine, ne uklapaju u novu viziju gospodarenja otpadom te da će se ti sustavi unaprijediti i poboljšati. Na sastanku je dotaknuta i tema Piškornice za koju je župan objasnio kako je to strateški projekt Vlade koji ide dalje, te da će ovisno o budućoj strategiji i planu gospodarenja otpadom u suradnji s ministarstvom razmotriti sve mogućnosti. Uz to, govorilo se i o energetskoj učinkovitosti gdje je Međimurska županija u tijeku realizacije projekta obnove dviju srednjih škola, 6 osnovnih škola i Učeničkog doma, zatim projekt obnove fasada u kojem postoji veliki interes kućanstava, a zahvaljujući Međimurskoj energetskoj agenciji MENEA-i, projekt gradnje geotermalne elektrane u Draškovcu dobio je od Europske komisije preko 100 milijuna kuna.

U suradnji s ministarstvima zaštite okoliša i prirode te regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenut je projekt adaptacije ambulanti na području Međimurske županije, od čega su već završene one u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu.

Posjet ministra nastavljen je odlaskom u Prelog na svečanost potpisivanja Odluke o pristupanju međimurskih općina međunarodnoj strategiji „Zero waste 2020.“. „Ima puno tema za razgovor, mi smo predstavili sve ono što smo do sada napravili, kao i sve one vrijedne brojke s kojima se možemo pohvaliti te viziju našeg budućeg razvoja u ovom segmentu jer postignuti standard uvijek treba nadograđivati te činiti sve da on bude još bolji“, zaključio je nakon sastanka Posavec.