Politika i gospodarstvo 07.12.2017. 23:47. Zadnja izmjena: 07.12.2017. 23:49.

Sjednica Gradskog vijeća

Mursko Središće: Zašto su Kutnjak i Srpak u nesporazumu? 

U utorak, 28. studenog održana je sjednica Gradskog vijeća Murskog Središća Zanimljiv sadržaj bio je u prve dvije točke dnevnog reda: pred vijećnicima je bilo usvajanje trećeg rebalansa gradskog proračuna za 2017. godinu i donošenje proračuna za 2018.

Zakuhalo se oko proračunskih papira jer pitanja je imao Marijan Kutnjak, vijećnik SDP-a koji je – budući da se sjednici nisu odazvali stranački mu kolege Mario Nerer i Renata Kovačić – bio jedini opozicijski glasan na sjednici.

Nastao je nesporazum ni o čemu između Kutnjaka i gradonačelnika Dražena Srpaka koji je branio proračun, jer je Kutnjaku neprihvatljiva praksa velikog rebalansa proračuna koji je skresan (za 2017.) za više od 17 milijuna kuna, a zatim je prigovorio i da je proračun za 2018. prepisan i da se isto neće ostvariti kao ni prvoplanirani težak 40-tak milijuna kuna za ovu godinu.Gradonačelnik Srpak pokušao je vijećniku objasniti da je to problem  koji imaju sve jedinice lokalne samouprave, jer se u proračune moraju uvrstiti projekti za koje se očekuju sredstva iz proračuna višeg reda i fondova, jer je to preduvjet da bi se uopće konkuriralo, a rebalans je zatim ovisan o tome što je prošlo, a što ne na natječajima.

Raspravu o modelu pisanja proračuna na koji jedinice lokalne samouprave i nemaju utjecaja, pa prema tome nije vodila u dobrom smjeru, prekinuo je staloženi predsjednik vijeća Zvonko Vrtarić (prije nego je došlo do razmjene koje neprimjerene  riječi) i dosljedno i proceduralno točno proveo usvajanje rebalansa proračuna za 2017. i usvajanje novog proračuna za 2018. godinu sa svim pratećim dokumentima.

Proračun za 2017. godinu – prema izračunima Marka Jurovića, novog gradskog financijskog pročelnika – bit će zaključen na 23.151.000 kuna, jer kapitalne pomoći za gradnju vrtića (planiran je s 10.000.000 kuna) ili izgradnju prometnice u industrijskoj zoni (planirana je s 6.843.000 kuna) nisu stigle.

Proračun za 2018. godinu planiran je s prihodima u visini 41.352.000 kuna, zakonski je uravnotežen, ali jednako je upitan u realizaciji za barem toliko novaca za koliko je ovogodišnji proračun rebalansiran. Većini HDZ-a, HDS-a, HNS-a i HSLS-a u Vijeću pridružio je u izjašnjavanju za proračun svoj glas i Milorad Pilipović iz HSU-a, pa je proračun usvojen s devet glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim glasom.