Politika i gospodarstvo 27.01.2018. 09:53. Zadnja izmjena: 27.01.2018. 09:55.

Bure i bijesovi

Novak krenuo u saniranje štete, no, hoće li ga ostali pratiti?

Vijest o nedavnom (osjetnom) povećanju naknada vijećnicima i vodstvu Županijske skupštine nije dobro odjeknula u javnosti. Mladen Novak (SDP), predsjednik Skupštine, stoga je krenuo u saniranje štete koju je počinio.

- Inače, nove naknade još nismo ni dobili. Odluka stupa na snagu od 1. siječnja. Odreći ću se naknade u korist stipendija za studente iz Međimurja. Pozvat ću i ostale u Skupštini; vjerojatno će SDP pratiti ovu inicijativu. Moja je naknada dosad iznosila 2.500 kuna, od čega sam 1.500 dobivao, a tisuću kuna je automatski proslijeđivano Zakladi dr. Vinko Žganec i Katruži. I od preostalog dijela donirao sam udrugama za pomoć djeci, oboljelima od sindroma Down i drugima... Svatko želi donirati na način koji odabere, kazao nam je Novak.

MAKOVEC NIJE NA ISTOJ LINIJI

Nazvali smo potom i njegove zamjenike. Franjo Makovec (HSLS) ovako je komentirao Novakovu ideju: - Protivim se tome da se u javnosti priča tko će kome što dati, jer to nije humanitarni rad, nego promocija. Odredit ću jedan dio naknade za te svrhe, ali to je moja osobna stvar, koja mora biti evidentirana jedino u udruzi koja primi novac. Ne želim da o tome zna cijelo Međimurje, jer to ne bi bilo odricanje. Nisam bio na sjednici na kojoj je izglasana odluka o povećanju naknada, kaže Makovec.

I DALJE ĆU POMAGATI

Drugi zamjenik, Dragutin Glavina (HNS), odgovorio je nešto diplomatskije, ali ni on ne puše u Novakov rog. - Svakako ću nastaviti svoju humanitarnu aktivnost koju sam i do sada prakticirao. Nakon podmirenja troškova i drugih obveza koje proistječu iz obavljanja dužnosti županijskog vijećnika i potpredsjednika Skupštine i dalje ću pomagati onima za koje procijenim da im je moja pomoć najpotrebnija. Načelno podržavam ideju da se dio naknada usmjeri za stipendiranje studenata, odgovorio nam je Glavina. Kao i Makovec tvrdi da nije imao ništa s Novakovom inicijativom za povećanje naknada.

No, valja podsjetiti da se ni druge stranke (osim Živog zida) prilikom izglasavanja nisu usprotivile. Vijećnicima je naknada s 600 podignuta na 900 kuna po sjednici, a potpredsjednicima je umjesto vijećničke naknade određeno 2.000 kuna mjesečno.

ZAŠTO SE MLADEN NOVAK PREDOMISLIO?

Ne studentima, već humanitarnim udrugama

- Svoju naknadu od 3.000 kuna u cijelosti ću donirati humanitarnim udrugama na području Međimurske županije. Po tisuću kuna dat ću Udruzi za sindrom Down Međimurske županije, Udruzi za autizam Pogled i Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Pošto ne znam sve udruge koje se bave humanitarnim radom, a imaju potrebu, pozivam ih da mi se jave, promijenio je odluku Mladen Novak, a time i namjenu za 3.000 kuna svoje naknade na konferenciji za novinare koju je sazvao za petak, dva, tri dana nakon našeg poziva. Pojasnio je da će iz mjeseca u mjesec mijenjati udruge kojima donira po tisuću kuna te da će sve donacije objaviti na društvenoj mreži.