Politika i gospodarstvo 27.01.2017. 10:13. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 10:15.

Čakovec

Obilježeno 25 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U Čakovcu je u nedjelju, 15. siječnja, misnim slavljem, a potom i svečanim mimohodom te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje, svečano obilježeno 25 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je odluku donio još 19. prosinca 1991. godine, a na taj je dan odluku donijela i Njemačka, no, ona je na snagu stupila 15. siječnja, kada su Hrvatsku priznale i ostale članice tadašnje Europske zajednice. Međunarodno priznanje Hrvatske 13. je siječnja najprije objavio Vatikan, a dan kasnije i San Marino.

- Četvrt stoljeća od priznanja naše domovine obilježili smo na dva mjesta, svetom misom i ispred Spomen zida našim braniteljima. Te 1992. godine kada smo priznati, bilo je vrijeme rata, većina teritorija bila je okupirana, a branitelji su u rat odlazili sa krunicom u rukama i snažnom vjerom koja ih je vodila u stvaranju države. Oni koji su dali svoj život, dali su najviše što su mogli dati i na tome im hvala, poručio je međimurski župan Matija Posavec.

U ime saborskih zastupnika, okupljenima se obratio Darko Horvat koji je dodao da su hrvatski branitelji i vojska sami kreirali, planirali i izveli vojne akcije koje su uvelike pridonijele priznanju samostalnosti Hrvatske.