Politika i gospodarstvo 15.04.2016. 09:20. Zadnja izmjena: 15.04.2016. 09:30.

Razvoj i poticanje inovacija i tehnike

Otvorena 4. međunarodna konferencija inovacija, tehnologija, edukacija i menadžmenta

Jučer je u organizaciji Međimurskog veleučilišta (MEV) u LifeClass Termama Sveti Martin održana 4. međunarodna konferencija inovacija, tehnologija, edukacija i menadžmenta na kojem je još jedan put pokazana i dokazana snaga našeg MEV-a.

Međimursko veleučilište je najmlađe javno veleučilište, koje je 2008 godine započelo s edukacijom studenata na stručnom studiju Računarstva s 56 studenata, a danas to isto Veleučilište polazi oko tisuću studenata na tri stručna i jednom specijalističkom studiju.

“Dok je 2010. godine organizirana Prva stručno znanstvena konferencija Menadžmenta turizma i sporta, svaka naredna konferencija imala je sve više sudionika. Ove godine na  4. međunarodnoj konferenciji će sudjelovati brojni stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke i Slovenije, a glavna tema Konferencije je utjecaj inovacijskih tehnologija na održivost poduzetništva i menadžmenta.“, napomenula je dekanica Veleučilišta Nevenka Breslauer zahvaljujući svim uvaženim gostima koji su svojim dolaskom dali podršku samom projektu.

Tako su uz domaćine svečanom otvorenju konferencije prisustvovali i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, načelnica sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ana Tecilazić Goršić, predsjednik vijeća veleučilišta i visokih škola Vlatko Cvrtila, prodekan za sudjelovanje s gospodarstvom Sveučilišta u Mariboru Nenad Gubeljak, s Visoke škole za ekonomiju, upravljanje i poduzetništvo Nikola Šubić Zrinski Tafra Vitomir, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine domaćina Sveti Martin na Muri Franjo Makovec kao i brojni drugi gosti partneri s drugih visokoobrazovnih institucija te pokrovitelji konferencije.

“Inovacije ne znače nužno tehničke inovacije, a upravo su te i takve inovacije važne i u društvenom kontekstu jer su pokretači razvoja društva i politika, a time i visokoobrazovne politike.“, izjavila je Ana Tecilazić Goršić istaknuvši da je značaj same konferencije veći jer su upravo poduzetništvo, inovacija, kreativnost u njenim temeljima.

S druge strane, načelnik općine Franjo Makovec je istaknuo da Sveti Martin na Muri ima onu slatku brigu kako uskladiti godišnji dvoznamenkasti rast u turizmu zajedno s rastom gospodarskih brojki te smanjenjem broja nezaposlenih.

“Time je naš uspjeh veći jer smo se i sami morali oslanjati na inovacije i inovativnost kako u pristupu rada, tako i samome poslu što u konačnici kako i sami vidite daje rezultate.“, napomenuo je Makovec.

Posavec: Hrvatska mora imati sustavnu inovacijsku politiku

“Danas nikako nije lagano organizirati međunarodnu konferenciju, a posebice kada je usmjerena na jedno ovakvo područje koje je izuzetno bitno za budućnost Hrvatske, na inovacije.“ – u svom je uvodnom obraćanju istaknuo župan Posavec napomenuvši da je 1% BDP-a koji se troši na inovacije u Hrvatskoj još uvijek nedostatno, posebice u odnosu na prosjek u Europskoj uniji koji je %.

“Cilj ove i ovakvih konferencija treba biti da u konačnici Hrvatska dobije sustavnu inovacijsku politiku, strategiju kojom ćemo svi zajedno budućnost učiniti lakšom i ugodnijom, kojom ćemo podići konkurentnost zemlje te dati vjetar u leđa našem obrazovanom sustavu kao osnovu razvoja.“, zaključio je župan.

Konferenciju je otvorio ministar Horvat koji je najavio nove natječaje usmjerene na inovatore.

Međunarodna konferencija će trajati dva dana, a na njoj će preko 60 panelista iznositi svoja mišljenja, iskustva i prezentirati radove.