Politika i gospodarstvo 03.03.2016. 12:52. Zadnja izmjena: 03.03.2016. 12:57.

Hrvatski lovački savez i Međimurska županija

Potpisivanjem Sporazuma o načinu osiguravanja financijskih sredstava riješena lovačka kriza

Međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak u četvrtak su potpisali Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršavanje zakupa prava lova u županijskim lovištima Međimurske županije. Što se krije iza tog dugog naziva novinarima je pojasnio župan Posavec.

"Posljednjeg dana ožujka lovačkim društvima istječe 10-godišnji zakup prava lova, a ovim sporazumom svih 20 lovačkih društava, 15 otprije i 5 „novih" omogućujemo produljenje prava zakupa na idućih 10 godina počevši s 1. travnjem. To je i posljedica odluke Ustavnog suda kojom su izvan snage stavljeni pojedini zakonski akti koji su onemogućavali produljenje zakupa.  Lovačka društva ujedno više neće morati osiguravati plaćanje bankovnom mjenicom, već za njih garanciju daje Hrvatski lovački savez čime ćemo pojednostaviti i birokratski proces, a sve što će Županija prihodovati, vraćat će na račune društava.  I od samog početka ove priče naš je stav da učiniti sve da zaštitimo lovačka društva i lovce, nastavimo tradiciju lovstva i pomognemo razvoju lovačkog turizma", kazao je Posavec poručivši da „lovci mogu mirno spavati".

"Već 18 godina otkako sam na njegovom čelu, politika Hrvatskog lovačkog saveza je rasterećivanje lovačkih društava. U tim godinama napravili smo ogroman iskorak i počeli gospodariti menadžerski, a jedan od primjera kako olakšavamo rad lovačkih društava je i činjenica da 17 godina nije povećavana članarina u Savezu. Ovakav sporazum kojim društva rasterećujmo plaćanja zakupnine postigli smo sa svim županijama, a Međimurska županija je inače i prva u Hrvatskoj po izgrađenosti lovačke infrastrukture", istaknuo je Dečak.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, predsjednik županijskog Lovačkog saveza Ljubomir Grgec iznio je podatak da međimurska društva koja okupljaju oko 1.000 lovaca u zakupu imaju 50.000 hektara lovnih površina.