Politika i gospodarstvo 29.06.2016. 08:02. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 08:14.

Mursko Središće

Prisjetili se dana kada su građani tijelima zaustavili oklopnu kolonu neprijateljske JNA

Kako se voli svoj kraj i domovina te kako se srcem brani od neprijatelja, Međimurke i Međimurci tijekom povijesti pokazali su nebrojeno puta, što potvrđuje i 28. lipnja 1991. godine, datum kada su građani u Murskom Središću svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju.

Kako bi se prisjetili tog čina Mursko Središće i HVDR - ogranak Mursko Središće svake godine obilježavaju taj dan, a ovog je puta uz jubilarnu 25. obljetnicu pripremljen cjelodnevni svečani program. Započeo je u župnoj crkvi sv. Ladislava i Marije Kraljice svetom misom koju je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, nastavljen mimohodom i polaganjem vijenaca te prigodnim govorima na mjestu događanja kod nekadašnje Veterinarske stanice, dok je točno u podne zaključen biskupovim blagoslovom Spomen obilježja poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima te novog vozila DVD-a Mursko Središće. Pritom je postavljeno sedam obeliska za sedam branitelja koji su dali svoje živote za domovinu. To su Danijel Donko, Darko Jurinić, Zdravko Turk, Dražen Srša, Dragutin Kodba, Josip Turk i Josip Šajnović.

U svečanosti u okviru obilježavanja Svetog Ladislava kralja u Župi Mursko Središće, prisustvovali su još i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik grada Lenti Laslo Horvat, načelnica općine Narda Julija Nemet, župan općine Beltinci Milan Kerman, župan općine Lendava Anton Balažek, predstavnici udruga branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, predstavnici policije i mnogobrojni građani.