Politika i gospodarstvo 15.01.2016. 11:52. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Sandra Herman o svom radu posljednjih godina

Sandra Herman: Zasad ne napuštam Radimira Čačića

Aktualna županijska vlast ušla je u pretposljednju godinu svog mandata. Sve troje izvršnih čelnika, župan Matija Posavec (HNS), Zamjenica Sandra Herman (NS-reformisti) i zamjenik Zoran Vidović (HSS), iz različitih je političkih opcija, premda tako nije bilo na početku obnašanja njihova mandata. Kao što je javnosti poznato, nakon što je Radimir Čačić 2014. godine osnovao Narodnu stranku – reformisti, njemu se priklonila Sandra Herman te postala i predsjednicom Središnjeg odbora NS-a. U to se vrijeme šuškalo da će Čačić „koristeći“ Herman pokušati unijeti razdor u ovdašnji HNS te „poremetiti“ i dobar odnos Posavca i Herman. Ipak, većih turbulencija nije bilo. No, nakon parlamentarnih izbora u kuloarima se počelo spominjati kako je Herman nezadovoljna svojom „novom“ strankom i njenim čelnikom pa su se čak pojavila glasine da planira napustiti Čačića, odnosno „reformiste“. U razgovoru za naš tjednik Herman spomenuto ipak demantira, a progovara i o svom radu posljednjih godina te odnosima sa svojim županijskim „šefom“ Matijom Posavcem. 

Ima li čega u glasinama o Vašem mogućem izlasku iz Narodne stranke – reformisti?
Nema. Niti sam dala bilo kakvu ostavku niti pak izašla iz stranke, a ne znam ni zbog čega bih to učinila? Ponosna sam na svoje članstvo u Narodnoj stranci-reformisti isto kao i na sve naše članove u Međimurju koji su stranci pristupili iz moralnih i društveno korisnih, a ne osobnih razloga i ambicija. 

Smatrate li pogreškom to što ste izašli iz HNS-a i ušli u NS-reformiste, tim više jer je sasvim izgledno da bi danas bili saborskom zastupnicom, u slučaju da ste ostali u HNS-u?
Ponosna sam na svoje članstvo u Narodnoj stranci-reformisti isto kao što sam ponosna i na sve naše članove u Međimurju, koji su ovoj stranci pristupili iz moralnih i društveno korisnih a ne osobnih razloga i ambicija. Kad sam odlazila iz HNS-a jasno sam rekla zbog čega odlazim i nikad nisam ni pomislila da sam pogriješila. Meni stranka nikada nije služila kao sredstvo za postizanje osobnih ciljeva, već je smatram sredstvom koje mi pruža mogućnost da svojim znanjem, iskustvom, voljom i kreativnošću doprinosim razvoju zajednice i društva u kojem živim. Vođena tim idealima do sada sam u svojoj profesionalnoj, ali i političkoj karijeri uvijek bila spremna riskirati te na neki način i izgubiti određenu osobnu sigurnost u korist javnog interesa. Prihvativši funkciju ravnateljice škole u Pribislavcu, u vrijeme kada to zbog svima dobro poznatih razloga nitko nije htio, izgubila sam radno mjesto učiteljice njemačkog jezika na kojem sam radila 11 godina, a nakon toga odlaskom s funkcije ravnateljice škole na političku funkciju zamjenice župana izgubila sam i svoje stalno zaposlenje. Nikad se nisam skrivala iza stranke, sve funkcije koje sam do sada obnašala, obnašala sam zato što sam na njih izabrana a ne postavljena. Bez obzira na stranku postojala je mogućnost da na ovim parlamentarnim izborima, zahvaljujući preferencijalnom glasanju, budem izabrana u hrvatski Sabor no to se nije desilo i za tim ne treba žaliti već dalje raditi i dokazivati se svojim znanjem i angažmanom.

U kakvom ste odnosu sa županom Matijom Posavcem i koliko se on (odnos) promijenio nakon što ste postali najbližom suradnicom Radimira Čačića u NS-reformisti?
Svi koji me poznaju dobro znaju da mene kao osobu ne može promijeniti ni funkcija niti stranka, tako da svoj odnos nisam promijenila ni prema kome pa ne vidim ni razlog da bilo tko promijeni odnos prema meni. Lokalni izbori bili su neposredni i ne znam zašto bi promjena stranke mijenjala bilo kakve odnose u funkcioniranju župana i mene kao zamjenice, a na kraju krajeva i zamjenik Zoran Vidović je iz druge stranke.