Politika i gospodarstvo 25.08.2016. 08:58. Zadnja izmjena: 25.08.2016. 09:07.

Predstavljen program

Stranka pametno u Čakovcu: Kurikularnu reformu treba nastaviti

Stranka pametno je u srijedu, 24. kolovoza, u Čakovcu predstavila svoj program za parlamentarne izbore. Pametno smatra obrazovanje jednom od najznačajnijih djelatnosti u modernom društvu, a njega su, nažalost, sve stranke dosad zanemarivale, rekao je tajnik stranke Ivica Puljak. Zato treba nastaviti kurikularnu reformu koju je ekspertnitim pod vodstvom Borisa Jokića već doveo do toga da se počne primjenjivati, rekao je. Da nije zaustavljena ona bi od učenika napravila ljude koji su spremni graditi moderno društvo, koji bi bili radoznali i preispitivali sve, a ne učenike koji će biti poslušni. Nadamo se da će građani prepoznati značaj toga za što se zalažemo i da ćemo biti u prilici nastaviti kurikularnu reformu, rekao je Puljak.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da vjeronauk treba izmjestiti iz škola, njemu je mjesto u crkvi. No dok se to ne dogodi, a to je regulirano ugovorima s Vatikanom, barem bi trebalo vjeronauku dati prvi ili zadnji sat, tako da se učenici koji ga ne biraju vjeronauk mogu posvetiti drugim aktivnostima. Ali bitnim smatramo da treba graditi sekularno društvo u kojem će se i vjernici i nevjernici osjećati ugodno, istaknuo je Puljak. Dario Carev iz Varaždina, prvi na listi koalicije Pametno i Za grad za III. izbornu jedinicu, rekao je da treba vratiti dignitet zanimanju nastavnika i profesora jer njihovim radom učenici i studenti stječu vještine i znanja potrebne u modernom društvu i sposobnost za razmišljanje svojom glavom, a ne samo za interpretiranje tuđih stavova.

Carev je istaknuo da je na listi i Međimurje dobro zastupljeno, na njoj su treći Marko Vresk iz Čakovca, četvrta Maja Odrčić Mikulić iz Šenkovca, peti Zoran Kadežabek iz Kuršanca i deseta Jelena Gornik iz Novog Sela na Dravi. Predsjednica stranke Marijana Puljak dodala je da je Pametno jedina stranka koja se u kampanji ne ograničava na neodređena obećanja, ono je predstavilo konkretnu projekciju državnog proračuna za sljedeće tri godine.