Politika i gospodarstvo 01.03.2016. 09:12. Zadnja izmjena: 01.03.2016. 09:54.

Međunarodni Dan civilne zaštite

Sustav civilne zaštite u Međimurju spreman je na sve moguće opasnosti

Povodom međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava svake godine 1. ožujka, Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Na njoj su domaćini župan Međimurske županije Matija Posavec, njegov zamjenik, ujedno i načelnik Županijskog stožera, Zoran Vidović, zamjenica Sandra Herman te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke, ugostili brojne goste. Među njima, zamjenika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Petra Vitasa, ravnatelja Direkcije za obranu od katastrofa županije Zala iz Mađarske, brigadira Egrija Gyulu te voditelja Ispostave Nagykanizsa Dobosa Istvana i predstavnike Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, iz Murske Sobote Klavdiju Lebar Gerebic, a iz Ptuja Dragomira Murka i Martinu Puklavec Petek.

Kako je istaknuo zamjenik ravnatelja DUZS-a Vitas, Međimurska županija je "prva županija koja je sklopila bilateralne sporazume o suradnji na području civilne zaštite i tu suradnju kontinuirano razvija“. O spomenutoj suradnji na preventivne vježbe „Mura 2015.“, a u ime gostiju, govorio je i Dragomir Murko koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim iskustvom međudržavne suradnje u koju je bio uključen velik broj institucija čime su stvoreni temelji daljnjeg bilateralnog povezivanja na području civilne zaštite.

Detaljniju analizu stanja za 2015. godinu dao je pročelnik Söke te izvijestio kako je prošle godine zabilježena veća količina padalina uz povećanje nivoa vodostaja u rijekama Muri i Dravi te potoku Trnavi, zbog čega su bile proglašavane mjere obrane od poplava. Zabilježena su manja izlijevanja rijeke Mure i potoka Trnave te podizanje podzemnih voda i poplavljivanje podruma u pojedinim mjestima. Takva situacija zahtijevala je angažman vatrogasnih snaga i manjeg broja pripadnika civilne zaštite u gradovima i općinama uz rijeku Muru i potok Trnavu.

Župan Posavec nadovezao se kako je jedan od najvećih izazova u 2015. bila situacija vezana uz migrantsku krizu. „Više od 28 000 migranata prošlo je kroz Međimurje bez narušavanja svakodnevnice naših građana, što znači da imamo dobro organiziran sustav i da smo spremni na svaku vrstu akcije bez obzira radi li se o elementarnim nepogodama ili nekim drugim ugrozama koje nas mogu zadesiti“, naglasio je te iskoristio priliku zahvaliti svim uključenim institucijama, udrugama, direktorima javnih poduzeća i načelnicima općina na dobro odrađenom poslu.

Načelnik Stožera najavio je kako će se dosadašnji naziv, zbog prilagodbe novom pravilniku, uskoro promijeniti u Stožer civilne zaštite Međimurske županije, te izrazio svoje zadovoljstvo trenutnim stanjem. „Prethodna godina protekla je u relativno mirnom tonu tako da smo imali vremena posvetiti se tehničkim stvarima koje će nam u budućnosti olakšati pripremu na eventualne ugroze sigurnosti. Vjerujem da je kompletni sustav Stožera, u koji su uključene i hitne službe, oko 95 dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i javna vatrogasna postrojba, spreman odgovoriti na sve moguće ugroze sigurnosti“, zaključio je Vidović.

„Sa zadovoljstvom mogu zaključiti da je sustav civilne zaštite na području Međimurske županije dobro organiziran. Želim da i dalje budemo primjer Hrvatskoj kako sustav mora izgledati jer je upravo dobra organizacija u većini slučajeva više od pola odrađenog posla“, završio je Posavec.