Politika i gospodarstvo 26.02.2016. 11:40. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 11:41.

Za jugoistočnu obilaznicu

Učenici u Nedelišću brojali promet i anketirali vozače

Nedelišćem dnevno prođe između 16 i 18 tisuća vozila te je prijeko potrebna jugoistočna obilaznica. Kako je početkom listopada izjavio bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, izrada studije izvodljivosti trebala bi potrajati osam mjeseci. Projekt je od vitalnog značaja za Međimurje te su se uključili svi; svoj doprinos tako su 11. veljače dali i učenici Gospodarske škole Čakovec. 
Toga jutra u centru Nedelišća zatekli smo Nikolu Mesarića, Matiju Posavca i Frana Novaka, učenike četvrtog razreda. Brojali su promet i upisivali tipove vozila. Nešto dalje, kod benzinske postaje, pak su stajale Monika Trstenjak, Nikolina Jurović, Kristina Mikuljan i Tijana Novak. Policija je zaustavljala vozila te su pristupale vozačima, kako bi od njih doznale prometne navike. Zanimalo ih je gdje žive i rade te kojim rutama svakodnevno putuju.


- U akciji je bilo pedesetak učenika Gospodarske škole s profesorima. Sudjelujemo u utvrđivanju prometnih potreba i kapaciteta u sklopu izrade studije izvodljivosti obilaznice. Konkretnije, naš je dio brojanja prometa i anketiranja vozača. Na terenu su bili tehničari cestovnog prometa, a potom podatke obrađuju logističari. Napravili smo dobru ekipu i učenicima će ova akcija biti od velike koristi, mnogo su naučili sudjelujući u realnom poslu - kazao je za list Međimurje profesor Miljenko Fric iz Gospodarske škole Čakovec.
Upitali smo ga nekoliko dana poslije i imaju li već kakve zaključke, no "nije se dao".
- To je cijeli projektni zadatak i proces utvrđivanja traje - kazao nam je. Učenici za studiju obilaznice nisu anketirali i brojali promet samo u Nedelišću, već i u, objavila je policija, Gornjem Hrašćanu, Šenkovcu i Štefancu. Kako pojašnjava profesor Fric, "pametno planiranje prometnih tokova radi se na širem području".

1 - Nedelišćem dnevno prođe između 16 i 18 tisuća vozila!
2 - Učenice su zanimale prometne navike vozača