Politika i gospodarstvo 26.01.2016. 13:44. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Razgovor sa zamjenikom župana

Zoran Vidović: Branko Hrg nema moju bezrezervnu podršku, a HSS se mora modernizirati 

Čakovčanin Zoran Vidović politikom se bavi od 1997. godine kad se učlanio u HSS. Uz uspinjanje na stranačkoj ljestvici, u međuvremenu je bio zamjenik čakovečkog gradonačelnika, dok je danas zamjenik međimurskog župana te ujedno predsjednik Županijske organizacije HSS-a Međimurja. Spomenuta je stranka na zadnjim lokalnim izborima polučila dobre rezultate, osobito kad se oni usporede s nekim prijašnjim izborima. HSS je upravo u osobi Zorana Vidovića, izborio poziciju zamjenika župana, ima zamjenika gradonačelnika ( Preloga), 3 općinska načelnika i ukupno 35 vijećnika u općinskim i gradskim vijećima. Ponajviše na temelju tih rezultata, kaže u razgovoru za List Međimurje Vidović, očekivali su bolje pozicije, odnosno barem jednog međimurskog kandidata na listi za protekle parlamentarne izbore. Vidović je odmah nakon izbora „u naznakama“ izražavao nezadovoljstvo odnosom vrha stranke prema ovdašnjem HSS-u pa ga pitamo je li ono kulminiralo, osobito i nakon istupa Stipe Gabrića Jamba. 

- Prošli tjedan održali smo sjednicu nacionalnog Predsjedništva stranke koja je, iznenađujuće, prošla u mirnom i demokratskom tonu. Što se tiče Gabrića, o mogućoj suspenziji tek će se odlučiti, no osobno smatram, a to je i stav predsjedništva Županijske organizacije da se ne trebamo svi slagati s predsjednikom Brankom Hrgom jer živimo u demokratskom društvu i demokratska smo stranka. S druge strane, Gabrić je ipak možda mogao pažljivije birati riječi i trenutak, reagirao je ishitreno. Ponavljam da smo rezultatima parlamentarnih izbora u Međimurju, što se tiče naše stranke, nezadovoljni, a oni su sigurno posljedica toga što na listi nije bilo međimurskog kandidata. No, nismo bili uključeni u odlučivanju o listama, izostao je demokratski proces, odlučivalo je Predsjedništvo na nacionalnoj razini, odnosno predsjednik Branko Hrg. S druge strane, i sam Županijskoj organizaciji stavio mandat na raspolaganje, no dobio sam jednoglasnu podršku. Ovdje je situacija stabilna, a smatram i da smo sve zadatke u predizbornoj kampanji odradili vrhunski, unatoč rezultatima koji su takvi kakvi jesu. 

No, sa sjednice nacionalnog Predsjedništva stiže i vijest koja predstavlja i svojevrsnu kompenzaciju za to što nikog iz međimurskog HSS-a nije bilo na listi za Sabor

- Tako je. Predsjedništvo stranke odlučilo je mene pregovaračkom timu Domoljubne koalicije i MOST-a predložiti kao kandidata za zamjenika ministra branitelja, dok je naša Marijana Fabić Rusak kandidatkinja za pomoćnicu ministra poljoprivrede. Bez obzira hoćemo li biti imenovani na te funkcije sama kandidatura je veliko priznanje međimurskom HSS-u i dokaz da se naš dosadašnji rad cijeni. 

No, je li to istodobno Hrgovo „oduživanje“ za činjenicu što HSS nije imao kandidata iz Međimurja na listi? 

- Neću reći je li odabir kandidata za Sabor bio dobar ili loš. No, osim naših članova, prije izbora kontaktiralo me i mnogo građana pitajući kako to da nisam na listi. Smatram da sam zaslužio biti na listi, ali predsjednik stranke odlučio je drukčije. 

Pred HSS-om su unutarstranački izbori. Već ste rekli da ćete se kandidirati za potpredsjednika stranke na nacionalnoj razini. Podržava li međimurski HSS aktualnog predsjednika ili će se prikloniti nekome drugom?

- To u ovom trenutku ne mogu reći. Ne znam tko će biti kandidati, spominje se nekoliko imena, no o njim zasad ne bih. Vidjet ćemo i rezultate pregovora o formiranju Vlade te procijeniti je li Hrg zaslužio podršku. 

Podržavate li osobno Branka Hrga? 

- Ne bezrezervno. Dosad smo općenito bili previše pasivni i samozatajni. Smatram da u HSS-u kao najstarijoj političkoj stranci u Hrvatskoj, moraju zapuhati novi vjetrovi, stranka se mora modernizirati, posebno ojačati u ovom dijelu Hrvatske gdje itekako ima potencijala, a o tome govore i brojke. Naša organizacija trenutno ima više od 600 članova, vraćaju se neki stari članovi, ojačali smo u gornjem Međimurju. Zaslužujemo bolju budućnost