Politika i gospodarstvo 29.11.2017. 07:27. Zadnja izmjena: 29.11.2017. 07:31.

Radni sastanak

Župan Posavec na sastanku u Banskim dvorima: Međimurje ima projekte i zna privlačiti sredstva

U Banskim dvorima održan je dvosatni radni sastanak župana pet sjevernih županija s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministrima u Vladi, a ispred Međimurske županije istom je prisustvovao župan Matija Posavec koji je priliku iskoristio kako bi se dotaknuo pet ključnih tema za Međimurje, iznalaženje modela povećanja minimalnih plaća kroz rasterećenje nameta gospodarstvu, dizanje standarda zdravstvene skrbi, standarda u obrazovanju, ključnih tema vezanih uz cestogradnju i prometnu povezanost, ali i korištenje socijalnih naknada.

„Osnovna uloga države je da vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih županija, da se vodi računa prvenstveno o onima koji stvaraju dodanu vrijednost, a to su radnici, u ključnim industrijama i granama koje po prosjeku plaća itekako zaostaju, jer danas svih pet županija imaju 18 posto manji prosjek plaće od državnog prosjeka. Važan je dijalog, neophodno je razgovarati o tome koliko Vlada RH može pomoći projektima na sjeveru zemlje, a samim time i svim našim sugrađanima“, naglasio je Posavec i pritom objasnio kako imamo mnogo projekata koje provodimo samo zahvaljujući dobro napisanim i pripremljenim projektima iz EU fondova. Međimurje je pokrenulo ciklus projekata teških više od milijardu kuna, s naglaskom na zdravstvo, obrazovanje, kulturnu baštinu, prometnu infrastrukturu i gospodarstvo. 

„Stoga apeliram da Vlada da podršku za sve projekte koje smo započeli. Važno je pružiti jednaku šansu svima i omogućiti nam da se razvijamo onako kako najbolje znamo“, dodao je međimurski župan. „Ono što očekujem u državnom proračunu za iduću godinu su financijska sredstva za Dom zdravlja, završetak započetih projekata, izgradnje škole u Pribislavcu te školskih dvorana u Orehovici, Strahonincu i Goričanu, završetak projektiranja, otkup zemljišta i početak radova na dionici brze ceste Čakovec-Varaždin, ubrzani nastavak projekata cestovnih obilaznica Čakovca, Preloga i Murskog Središća, pojačanog ulaganja u državne ceste na relacijama Čakovec-Hodošan, Čakovec, Mursko Središće i Čakovec-Štrigova te sufinanciranje programa energetske obnove svih srednjih i nekoliko osnovnih škola.

Cilj sastanka svakako je bila daljnja razrada ključnih prioriteta i projekata s kojima se premijer upoznao u okviru obilaska hrvatskih županija, a novi sastanak zakazali su u veljači iduće godine.