Kolumne 04.02.2019. 09:06. Zadnja izmjena: 04.02.2019. 09:10.

Tjednik

Horo(r)skop u retrovizoru (II.)

...Niti u jednom broju časopisa „Izvor”, uključujući nedavno četrnaesti broj, niti jednom riječju ne navodim niti izvikujem ikakve političke izjave i pokliče.

2. „Ne može Andreja Marić privatizirati glasilo namijenjeno pacijentima za osobne obračune sa mnom, što je kao glavna urednica učinila u zadnjem broju „Izvora”, u uvodniku”.

... Nikada se nisam ni s kim obračunavala, pogotovo ne na osobnoj razini; ni u svom profesionalnom radu u bolnici, niti izvan nje. Radim pošteno, marljivo i predano, i ništa nisam privatizirala, kako insinuirate. Stojim iza svake riječi koju sam napisala u svakom broju „Izvora”. Nisam nikog uvrijedila, u nikog uprla prstom, niti napisala ijednu neistinu, niti pak prema ikome pokazujem nepoštovanje. Časopis je od prvog broja, pa sve do nedavnog četrnaestog, bio, ostao, i bit će namijenjen bolesnicima i svim čitateljima, s ciljem da ih savjetuje i informira o zdravlju, bolesti i zdravstvu.

3. „Žao mi je što to više nije časopis u kojem će liječnici savjetovati pacijente o zdravlju”., smatra župan.

Navedeni navod je netočan, a dokaz tome su i teme u četrnaestom broju „Izvora”: Svjetski dan šećerne bolesti; Virus zapadnog Nila; Europski dan svjesnosti o antibioticima; Cijepljenje protiv gripe; Zašto su krvne grupe važne u trudnoći?; Zdravstvena njega pacijenata u neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji; Koordinator rada u Centralnom operacijskom bloku; Svakodnevica sa stomom; Vrednovanje kvalitete i uspješnosti rada hrvatskih bolnica; Rezultati ankete o zadovoljstvu pacijenata; Razgovor s ravnateljem Županijske bolnice Čakovec. Svaki broj časopisa „Izvor” ima sličan koncept: nakon „Riječi urednice” i „Riječi bolničkog dušobrižnika” slijedi niz stručnih tema vezanih uz zdravstvo, zdravlje ili bolesti, a na kraju karikatura/razbibriga vezana na temu zdravstva, odnosno doba kada časopis izlazi (zima/proljeće, Božić/Uskrs).

4. „U tom je broju objavila i intervju ravnatelja Bolnice sa samim sobom u kojem čovjek nabraja investiranja u ustanovu pripisujući ih sebi, kao da je sve iz vlastitog džepa platio”.

... Prvo, Ravnatelj nije vodio intervju sa samim sobom, već su mu pitanja postavljena službenim putem, iz Uredništava časopisa „Izvor”, a njegovi su odgovori autorizirani. Niti u jednoj rečenici ne nabraja investicije i postignuća u bolnici u prvom licu jednine, već množine, navodeći doprinos suradnika, svih djelatnika Bolnice i vlasnika. Na polovici mandata, odnosno pri kraju kalendarske godine sasvim je prihvatljivo čuti što se učinilo u Bolnici, Gradu ili Županiji.

 

prim. Andreja Marić, dr.med