Politika i gospodarstvo 01.03.2016. 12:23. Zadnja izmjena: 01.03.2016. 14:20.

Pomoć romskim učenicima

Zamjenik ministra obrazovanja Šlezak i saborski zastupnik Kajtazi u OŠ Kuršanec

U pratnji čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i njegovog zamjenika Romana Bogdana, saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi te novoimenovani zamjenik ministra obrazovanja znanosti i sporta Hrvoje Šlezak u utorak su posjetili Osnovnu školu Kuršanec koju pohađa 327 pripadnika romske nacionalne manjine (73 posto) od ukupno 443 učenika. Upravo projekti kojima će se pomoći romskim učenicima, ne samo u toj, već i drugim međimurskim sredinama bile su teme razgovora, a na samome početku Kovač i Kajtazi izrazili su zadovoljstvo činjenicom što je zamjenik ministra Šlezak na tu poziciju došao s radnog mjesta nastavnika u kuršanečkoj školi pa je, istaknuli su, itekako upoznat s problematikom.  

- Vođeni podacima da samo 50 posto učenika Roma završava osnovnu, a tek 10 posto upisuje srednju školu, dok je postotak onih koji je i završavaju gotovo zanemariv osmislili smo projekt u okviru kojeg bi učenike iz svih naselja „raspršili“ po više škola diljem Međimurja, u svaku po njih nekoliko. Nakon nastave za njih bi se organizirao cjelodnevni boravak, pisali bi zadaće, osigurao bi im se obrok i korisno provođenje slobodnog vremena.  Sve zajedno za cijelu županiju koštalo bi oko 8,000.000 kuna pa se nadamo potpori ministarstva, kazao je Kovač.

Zastupnik Kajtazi na početku svog je obraćanja izjavio da je „spreman prodati i osobne stvari da se romska djeca školuju (?!)“ , dok je suradnju s Gradom Čakovcem ocijenio odličnom. - Obrazovanje je budućnost. Želimo da što više naše djece upisuje gimnazije. Danas ih najviše pohađa trogodišnje škole. Već postoji suradnja sa Zdravstvenim veleučilištem pa Romi koji završavaju srednje medicinske škole mogu izravno upisati tu visokoškolsku ustanovu, a slično ćemo pokušati dogovoriti i sa studijem socijalnog prava, odnosno Filozofskim i Fakultetom političkih znanosti, naglasio je Kajtazi ujedno podržavši ideju o kojoj je prethodno govorio Kovač.

Zamjenik ministra Šlezak, gradonačelnikovu je inicijativu nazvao hvalevrijednom.  –Pošto sam po struci geograf u svojim istraživanjima bavio sam se tim aspektom romske problematike koji je bio zanemarivan. Naime, prostorna integracija Roma je nužnost. Zato vjerujem da ćemo iznaći model i podržati projekt u okviru mogućnosti, napomenuo je Šlezak.