Piće i hrana 03.11.2018. 09:31. Zadnja izmjena: 03.11.2018. 09:31.

Jesen

Pekmez od šljiva

Rana je jesen vrijeme šljiva. To je odlično voće za napraviti pekmez koji se može koristiti za pripremu raznih kolače ili kao namaz za peciva. Za pekmez vam treba kilogram šljiva, 400 grama šećera i cimet.

Oprane i ocijeđene šljive očistite od koštica i sameljite te kuhajte oko tri sata u vlastitu soku na umjerenoj vatri. Obavezno miješajte da ne zagore i pekmez će postupno gusnuti. Nakon sat vremena miješanja dodajete šećer i cimet.

Kad je pekmez dovoljno gust, sklonite posudu s vatre, ostavite nekoliko minuta sa strane da se malo ohladi i punite u staklenke koje ste prethodno dobro oprali. Stavite u pećnicu na 10 minuta na 150 stupnjeva. Nakon toga poklopite poklopcem koji je prebrisan alkoholom.