Piće i hrana 19.12.2017. 14:15. Zadnja izmjena: 19.12.2017. 14:16.

Recept

Svečana mesna rolada prigodna za blagdanski ručak ili večeru

Postoji bezbroj načina za pripremu mesnih rolada, razlikuju se u vrsti mesa i nadjeva. Uz klasični pire krumpir i zelenu salatu, fini svečani ručak gotov je u trenu, a evo i recepta:
 

Sastojci: 

  • 600 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 150 g pancete
  • 3-4 komada ukiseljene crvene paprike
  • prstohvat usitnjenog peršinovog lišća
  • 1 jaje
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja
  • 3 listića topljenog sira
  • vegeta
  • sol 
  • papar
  • 3 žlice mljevene crvene paprike
  • šalica od 2 dl krušnih mrcica
  • ulje
  • 2 dl vijelog vina za pećenje

Polovicu pancete sitno isjeckajte pa ju prepržite u tavi sa sitno sjeckanim lukom. Pomiješajte u većoj posudi meso, jaje, mrvice, vrhnje, začine, peršin, sitno sjeckanu kiselu papriku te prethodno ispržen sitno sjeckanu luk i pancetu. Sve zajedno dobro pomiješajte da se sastojci sjedine. Ostatak pancete tanko narežite i naglo prepržite na tavi. Na komad alu folije pospite malo sezama, preko njega rasporedite meso te ga rukama pritisnite kako biste dobili oblik pravokutnika cca 2 cm debljine. Po sredini mesa rasporedite pečene komade pancete i sira te sve zajedno zarolajte u roladu.

Premijestite roladu i lim na vrelo ulje, tako da spojena strana bude ispod, prelijte je uz pomoć žlice tim vrelim uljem pa pecite pod folijom na 200°C 30 minuta. Nakon toga maknite foliju, dolijte vino i prelijte roladu uz pomoć žlice i pecite do kraja još dvadesetak minuta. Za vrijeme pećenja roladu dva puta izvadite i zalijte sokom od pečenja. Rolada je gotova kad porumeni. 

Ohladite roladu (10 minuta), narežite na tanke plošte i poslužite uz prilog po želji.


Dobar tek!