Kolumne 17.04.2018. 10:34. Zadnja izmjena: 15.05.2018. 13:28.

Logopedski kabinet Sonus

Kako poboljšati komunikacijske i jezično - govorne vještine

Nakon logopedske dijagnostike i procjene veoma je važno pravovremeno uključenje u logopedsku terapiju. Dugoročni cilj logopedske terapije je poboljšanje komunikacijskih i jezično govornih vještina osobe, a do njega se dolazi određivanjem kratkoročnih, mjerljivih ciljeva. Pri tome se uzima u obzir priroda same teškoće, ali i individualne sposobnosti (motoričke, perceptivne i kognitivne), interesi te dob i razvojne specifičnosti, a sve navedeno faktori su o kojima ovisi i trajanje terapije. Potrebu za terapijom nemaju samo djeca, već i odrasle osobe.

Logopedskom terapijom razvijaju se komunikacijske vještine, uvode alternativni i podupirući komunikacijski sustavi, bogati se rječnik, razvija jezično razumijevanje i produkcija samostalnog, gramatički ispravnog izričaja, normalizira tonus mišića lica i artikulacijskih organa, korigira se izgovor glasova govora, razvija slušna percepcija i pažnja, grafomotoričke vještine i ostale predvještine čitanja i pisanja u predškolskoj dobi, a u školskoj dobi vještine čitanja i pisanja.

Iako se logopedska terapija provodi najčešće individualno, postoje i grupne terapije. S obzirom da djeca najbolje uče kroz igru, upravo se igra koristi kao osnova terapijskih postupaka, a nadograđuje se vježbama fonacije, vježbama disanja, korekcijom govora, govornom imitacijom, logopedskom masažom, poticanjem gesta, čitanjem slikovnica i drugim metodama pažljivo odabranim i prilagođenim potrebama pojedinca.

U terapiji djece, važan je partnerski odnos logopeda i roditelja. Logoped savjetuje i educira roditelje te prati napredak terapije i postignuća djeteta. Roditelji, pak, trebaju biti podrška svojem djetetu te vježbati kod kuće sa djetetom po uputama logopeda. Jedino odnosom punim međusobnog povjerenja i suradnje postižemo željene terapijske ciljeve.

Logopedski kabinet Sonus

Buzovečka 71, Čakovec

095 432 1002

Izvor: 3286